Borsa Haftanın İkinci Gününde Yükselişini Devam Ettiriyor!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,59'luk bir artışla 7.716,07 puandan açtı.

Borsa Haftanın İkinci Gününde Yükselişini Devam Ettiriyor!

Dünkü alış ağırlıklı seyir sonrasında, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,36'luk değer kazancıyla günü 7.671,05 puandan tamamladı.

Borsa Güne Pozitif Başladı

Bugün güne alımlarla başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,59'luk bir artışla 7.716,07 puandan açıldı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 45,02 puan artarak yüzde 0,59 değer kazanarak 7.716,07 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,59, holding endeksi ise yüzde 0,53 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,23 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,69 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Küresel Piyasalardaki Gelişmeler

Dünya genelindeki ekonomik gelişmelere paralel olarak, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün 364,45 baz puana inerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca, küresel endeks sağlayıcılarından MSCI, Türkiye küçük ölçekli şirketler endeksine 19 yeni hisse eklediğini, 3 hissenin ise çıkarıldığını duyurdu.

Analist Yorumları ve Beklentiler

Analistler, gün içinde açıklanacak bütçe dengesi, İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de ÜFE, perakende satışlar ve New York Fed imalat sanayi endeksi verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına dair haber akışının da yatırımcıların odağında olacağını belirtiyor.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.780 ve 7.850 seviyelerinin direnç, 7.520 ve 7.420 puanın destek konumunda olduğunu kaydeden analistler, küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak hareketlilik yaşanabileceğini ifade ediyor.

Küresel Piyasalardaki Enflasyon ve Fed'in Rolü

Küresel piyasalar, ABD'de enflasyonun beklenenden daha fazla yavaşlamasının ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sona gelindiğine dair fiyatlamalarla olumlu bir seyir izliyor.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,2 artış kaydetti. Bu veriler sonrasında, piyasalarda Fed'in aralık toplantısında faizi sabit bırakacağına dair kesin bir beklenti oluştu.

Sonuç olarak

Borsa İstanbul'daki güçlü başlangıcın ardında, küresel piyasalardaki enflasyon ve Fed'in faiz politikalarına dair beklentiler yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Türkiye ekonomisinin ve borsasının bu gelişmelerden etkilenecek olması, yatırımcıları tedirgin edebilirken, analistler oynaklığın devam edebileceği uyarısında bulunuyor.

Etiketler