Blockchain teknolojisi hareketliliğimizi nasıl değiştiriyor?

Hareket etme şeklimiz sürekli değişiyor. Blockchain teknolojisi, gelecekteki mobilite kavramları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilir.

Blockchain teknolojisi hareketliliğimizi nasıl değiştiriyor?

İnsanlığın hareket etme şekli sürekli değişiyor. Dijitalleşmeyi ve iklim değişikliğine karşı mücadeleyi ilerleterek, dünyanın her yerindeki geliştiriciler, mobilite sektörünü daha güvenli, daha verimli ve daha çevre dostu hale getirebilecek sistemler kurmaya çalışıyor. Blockchain teknolojisi bunun için giderek daha fazla düşünülüyor. Çünkü güvenlik, şeffaflık, hız ve veri koruma vaatleri, zamanımızın modern sorunları için özel olarak hazırlanmış bir çözüm gibi görünüyor.

Blockchain, gerçeklikten daha fazla kurgu mu?

Federal Ulaştırma Bakanlığı (BMVI) için hazırlanan bir raporda, Fraunhofer Uygulamalı Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nün önde gelen uzmanları, mobilite sektöründe blok zinciri teknolojisinin kullanılabileceği dört temel alan belirledi. Bu alanlar, ulaşım ve lojistik, merkezi olmayan mobilite altyapıları, mobilite platformları ve son olarak tam otomatik mobilite ile ilgiliydi. 

Enstitü, her sektör için o dönemdeki gelişme durumunu kaydetti. O zamanlar DLT yalnızca nakliye ve lojistik alanında, örneğin tedarik zincirlerini daha iyi takip etmek veya nakliye belgelerini dijitalleştirmek için kullanılıyordu. Kalan uygulama alanları ya ilk prototipleri ve konseptleri gösterdi ya da tamamen vizyoner bir aşamadaydı.

OMOS - Tüm ulaşım araçları için tek bilet

Blockchain teknolojisinin yıkıcı potansiyeli, özellikle e-mobilite ve lojistik alanlarında fark edildi. O zamandan beri, ikisi zaten başarıyla tamamlanmış olan beş pilot proje başlatıldı. 

Biri Açık Hareketlilik Sistemi projesiydi(OMOS), yolcuların kullanılan tüm ulaşım araçlarını bir araya getirmelerini sağlayacak ortak bir merkezi olmayan hareketlilik platformunun kurulması için bir fizibilite çalışması, tren istasyonuna giden otobüs, havaalanına giden tren ve havaalanına giden uçak için bir bilet.

Blok zincirinin, müşteri verilerinin güvenli ve veri korumasına uygun kullanımı için temel oluşturması amaçlanmıştır. Proje Haziran 2019'da sona erdi. BMVI şu anda bir uygulama üzerinde çalışıyor.

Ayrıca, örneğin kırsal alanlardaki vatandaşlar için daha iyi ulaşım altyapıları sunmayı amaçlayan projeler için sübvansiyonlar vardır. “LandLeuchten” projesi şu anda Eifel ve Hunsrück'te otonom mobilite ve ağ bağlantılı hizmetler aracılığıyla kırsal alanlarda yaşam, çalışma ve konaklama kalitesinin nasıl sağlanacağını değerlendiriyor. 

Vatandaşlar daha sonra hem profesyonel hem de özel olarak özerk, elektrikli servislerle rahatça seyahat edebilmelidir. 

Bakanlık, uzun vadede bunun kırsal kesimde bir arada yaşamayı daha çekici hale getirecek akıllı sözleşmelere dayalı hizmetlerden oluşan bir sistem oluşturabileceğini söylüyor. BMVI, “LandLeuchten”i iki milyon avronun biraz üzerinde finanse ediyor. Projenin Ekim 2022'de bitmesi planlanıyor.

Etiketler