İkinci el araba fiyatlarında fiyatlar yükselişe devam ediyor

Salgının ülke ekonomisine etkileri devam ediyor. Normalleşmeyle beraber ikinci el araç sektöründe başlayan hareketlilik maliyetleri da etkilemeye başladı.

İkinci el araba fiyatlarında fiyatlar yükselişe devam ediyor

İkinci el araç pazarı bayram bundan önce hareketlilik arttı. Hareketlilikle beraber fiyatlarda da artışlar dikkat çekiyor. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el araç sektöründe hareketliliğin arttığını, fiyatlarda düşüş öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını söyledi.

Başkan Yanık, yeni tip Kovid-19  Delta varyantının salgınının ikinci el araç satışlarını da etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Salgının etkilerinin yavaşlamasıyla birlikte, sıfır araç alamayanların ikinci ele araçlara yöneldiğini belirten Yanık, "Şu an ikinci elde hareketlilik devam ediyor. Sıfır araç alamayanlar ikinci el araçlarda talepleri artırdı. İşlerimiz iyi durumda." dedi.

Yanık, fiyatların dalgalı bir seyir izlediğini, aynı marka ve özelliklerdeki araçları sattıkları fiyata alamadıklarını dile getirerek Başkan Yanık, şu cümeleleri kullandı:

"Fiyatları sabitleyemiyoruz. Yaşanan kısır döngü ve fiyatların yükselmesi işlerimizi sekteye uğratsa da beklediğimiz satışa ulaşıyoruz ama kar marjlarımız bitme noktasına gelmiş durumda. Fiyatların artmasında en büyük etmen olarak galericiler gösteriliyor fakat galericiler fiyatların artışından hiçbir şekilde memnun değil. Yaptığımız ticarette sürekli bir artış olursa sermayemizde erime meydana gelir. 50 000 tl'ye almış olduğumuz arabayı 55 bin tl'ye satıyoruz, sonra gidip 57 bin tl'ye alıyoruz. Türkiye genelinde 150 000e yakın oto alım satımı yapan esnafımız var, bunlar mağdur olmakta."

En çok orta segment dediğimiz hatchback tarzı araçlar tercih ediliyor

Yanık, önceki senelerde bayram öncesi, yaz öncesi gibi dönemlerde piyasanın hareketlendiğini, bu yıl ise durumun farklı olduğunu, hareketliliğin yıl içerisine yayıldığını ifade etti.

Nakdi olanların, kafasına yatan, bütçesine uygun aracı satın aldığını belirten Yanık, "İkinci el araçlarda en çok 'orta segment' dediğimiz hatchback tarzı, dizel ile otomatik ya da yarı otomatik araçlar tercih ediliyor. 150 000 tl'ye kadar olan araçlar en fazla tercih edilmekte. İkinci elde düşüş olmaz. Biz düşmeden vazgeçtik, stabil hale getirmek istiyoruz. Fiyatları sabitleyebildiğimiz kadar sabitlemek için uğraşıyoruz. İkinci el araçların fiyatlarının düşmesini herkesten çok istiyoruz." dedi.

Etiketler