Tezos (XTZ) Nedir?

Tezos (XTZ) Nedir?

Tezos (XTZ) Nedir?

Tezos (XTZ) nedir?

Tezos, akıllı kontratları desteklemek ve çalıştırmak üzere inşa edilmiş bir blockchaindir. 2014 yılında tasarlanan Tezos'un ana ağı 2018 yılında faaliyete geçmiş ve Ethereum ağının rakibi olarak nispeten başarılı olmuştur.
Tezos; promosyon, hibe, stratejik ortaklıklar ve Tezos ekosistemine yönelik farkındalığı artıracak diğer etkinliklerden sorumlu olan İsviçreli birim Tezos Vakfı tarafından yönetilir.

İlk olarak Arthur Breitman ve eşi Kathleen Breitman tarafından geliştirilen proje, Breitman'lar ve Tezos Vakfı başkanı Johann Gevers arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle gecikmeler yaşamıştır. Fakat sarsıntılı bir başlangıcın ardından Tezos, başarıyla kullanıma sunulmuş ve ayı piyasasında hayatta kalmayı başarmıştır.
Tezos, Temmuz 2017'de bir İlk Coin Arzı (ICO) düzenleyerek 232 milyon USD toplamıştır. Tezos'un ICO'su bugüne kadarki en büyük ICO'lardan biridir.

Tezos (XTZ) nasıl çalışır?

Tezos, merkeziyetsiz uygulamalar (DApp'ler) geliştirme ve çalıştırmanın yanı sıra varlıkları takas etmek için de bir platform olarak blockchain rakiplerinin birçoğuna benzer şekilde çalışır. Tezos üzerindeki akıllı kontratlar, bu protokole özel olarak tasarlanan Michelson programlama dilinde yazılmıştır. Ağda işlem yapmak için gas kullanmanız gerekir ve bu gas de Tezos'un kripto parası XTZ olarak ödenen işlem ücretlerine çevrilir.

Tezos bir Proof of Stake (PoS) blockchaindir. Teknik olarak, PoS'in bir türü olan Delegated Proof of Stake (DPoS)'i kullanır, fakat bu mutabakatın uygulanma şekli Tezos'a özeldir. 

8.000 Tezos'un üzerinde tutan katılımcılar delege olabilir ve ağı "baking" (pişirmek) ve "endorsing" (onaylamak) yaparak çalıştırabilir. Baking, yeni bloklar yaratmak (en temelde, staking yerine başka bir kelime kullanılmıştır) ve endorsing de yaratılan bir bloğu onaylamak anlamına gelir. Bir token sahibi, 8.000 XTZ'ye sahip değilse ya da gerekli donanımı kurmak istemiyorsa, bu görevleri başkasına delege edebilir.

Etiketler