Bitcoin pizza günü nedir?

Her yıl 22 Mayıs'ta Bitcoin kullanıcıları Bitcoin Pizza Günü'nü kutlar. Gün, birisinin Bitcoin'i bir değişim aracı olarak kullandığı ilk anı işaret ediyor. 22 Mayıs 2010'da, en başından beri Bitcoiner olan Laszlo Hanyecz, 10.000 BTC karşılığında iki pizza takas etti.

Bitcoin pizza günü nedir?

Bitcoin Pizza Günü nedir?

22 Mayıs 2010'da Bitcoiner Laszlo Hanyecz, iki pizza karşılığında 10.000 BTC takas etti. O zaman, bu yaklaşık 41 doların gerçek karşılığıydı. Geriye dönüp bakıldığında, tarihin en pahalı pizzaları olabilirdi. İşlem sadece muazzam fiyattan dolayı değil (10.000 BTC, Haziran 2021 itibariyle 350 milyon ABD doları değerindedir), aynı zamanda Bitcoin ile bilinen ilk fiziksel mal alımı olduğu için. Hanyecz önceki röportajlarında 10.000 BTC ile iki pizza satın aldığına pişman olmadığını belirtmişti. O zamandan beri topluluk, 22 Mayıs'ta yıllık Bitcoin Pizza Günü'nü kutluyor.

Neden Bitcoin Pizza Günü'nü kutluyorsunuz?

Bitcoin Pizza Günü çok popüler çünkü iki şeyi gösteriyor:

*Bitcoin bir ödeme aracı olarak uygundur.
*Bitcoin deflasyonisttir. Tüketimi geleceğe itenler, aynı parayla daha fazlasını satın alabilirler.


Laszlo Hanyecz'e ne oldu?

Bugün Hanyecz, sırt çantası üretiminde uzmanlaşmış bir giyim şirketi olan Goruck'ta bir BT çalışanıdır. Çalışanı bir internet ünlüsü olduğu için Goruck, Bitcoin'i de kabul ediyor. Hanyecz'in kendisi, işlemden pişman olmadığını, sonuçta birisinin topu yuvarlaması gerektiğini söylüyor. 

10.000 BTC'ye ne oldu?

O sırada BTC, Jeremy Sturdivant'a gitti ama o zaten onu tekrar sattı ve örneğin video oyunlarıyla takas etti. Sturdivant şu anda profesyonel radyo ekipmanı üreticisi Inovonics'te ürün mühendisi olarak çalışıyor. 

Etiketler