BioNTech, Almanya ekonomisinin büyümesini yarım puan artırabilir

BioNTech'in Almanya ekonomisine büyük katkı sağlayacağı açıklandı.

BioNTech, Almanya ekonomisinin büyümesini yarım puan artırabilir

Dünyada onaylanan ilk Kovid-19 aşısını geliştiren ve Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in CEO'su olduğu BioNTech'in Almanya ekonomisine büyük katkı sağlayacağı açıklandı.

Geçen yıl koronavirüs salgını sebebiyle ülke ekonomisinin yüzde 4,7 oranında daraldığı, fakat 2021 yılında yüzde 4 büyüme beklendiği aktarılırken Alman Makroekonomik Politika Enstütüsü'nden Prof. Dr. Sebastian Dullien, BioNTech'in bu büyümenin 0,5'ini tek başına sağlayabileceğini belirtti.

Dullien tarafından verilen demeçte, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki büyümenin sekizde birini BioNTech'in sağlayabileceğini aktarırken, ''Tek bir şirketin Alman GSYİH üzerinde bu kadar etkili olduğu başka bir örnek aklıma gelmiyor.'' ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkilisi doğruladı

Bir hükümet yetkilisi de BioNTech'in genel ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin bu yıl 0,5 puana çıkacağını varsaymanın mümkün olduğunu belirtti.

Yapılan hesaplamada, BioNTech'in Pazartesi günü açıkladığı 15,9 milyar euro gelir elde etmeyi beklendiğini ortaya koyan en son kazanç tablosuna dayanıyor. 

‘Biontech çok nadir bir örnek’

Prof. Dr. Sebastian Dullien, bir makro ekonomist olarak normalde bireysel şirketlere bakmadığını belirtirken, ''Ancak bazen bireysel şirketlerin makro ekonomik ilgi seviyesine sahip olduğu nadir durumlar vardır. BioNTech çok nadir bir örnek.'' dedi.

Dullien, ''BioNTech yurt dışından nispeten az sayıda ön ürün tedarik ettiği için bu neredeyse tamamen yerli katma değerdir. Yani bunun ekonomik büyüme üzerinde doğrudan bir etkisi var.'' şeklinde konuştu.

Etiketler