Uğur Şahin, aşının Delta varyantına karşı etkili olduğunu söyledi

BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, mevcut aşının Delta varyantına karşı etkili olduğunu ve herhangi bir güncellemeye şu an için ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile beraber Kovid-19 aşısı geliştiren Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, mevcut aşının Delta varyantına karşı etkili olduğunu ve herhangi bir güncellemeye şu an için ihtiyaç duyulmadığını belirtti. Ayrıca şirket tarafından yayınlanan güncel raporda da üçüncü doz aşının en yüksek koruyucu etkinliği sağladığı aktarıldı.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada Şahin şunları söyledi:

"Önümüzdeki 6-12 ay içerisinde aşının güncellemesini gerektirecek başka varyantların ortaya çıkması çok olası. Ancak şu an böyle bir şey gerekmiyor."

Şahin, şu anda aşıyı güncellemeye yönelik verecekleri bir kararın, yeni bir varyantın baskın olmaya başlamasıyla 3-6 ay içerisinde yanlış çıkma ihtimalinden söz ederek, ''Bu yüzden değişiklik kararının zamanı da uygun olmalı.'' ifadelerini kullandı.

BioNTech'in internet sitesinde mevcut aşıya ilişkin yayınlanan güncel raporda ise üçüncü doz aşının Delta dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı en yüksek koruyucu etkinliğe sahip olduğu aktarıldı.

Fakat şirket, üçüncü doza dair yapılan analizlerin kesin sonuçlarını gelecek haftalarda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) sunmayı planladıklarını da açıkladı.

Bununla beraber BioNTech, Delta varyantına göre ayarlanmış bir aşının da bu ay insanlar üzerinde test edilmesinin planladığını tekrarladı.

Üçüncü doz aşılama uygulaması Bahreyn ve Türkiye'de başlarken; İngiltere, Almanya ve Fransa'nın da aşılama programında bulunuyor.

Etiketler