Aylık Gıda Harcamaları, Dört Kişilik Ailede Beş Katına Çıktı

TÜRK-İŞ, Eylül ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporunu yayınladı. Raporun verilerine göre, Ocak 2021'den itibaren 2023 Eylül ayına kadar, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı tam 5 kat arttı.

Aylık Gıda Harcamaları, Dört Kişilik Ailede Beş Katına Çıktı

TÜRK-İŞ, Eylül ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, 2021 yılı Ocak ayından 2023 Eylül ayına kadar, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tam 5 kat artış gösterdi. Açıklanan verilere göre, eylül ayında gıda fiyatları aylık bazda %9,31 artarken, yıllık bazda ise %84,04 artış kaydedildi. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, açlık sınırını temsil ederek 13.334 TL'ye yükseldi.

gıda harcamaları 5 kat arttı

TÜRK-İŞ Açıkladı: Açlık ve Yoksulluk Sınırı Raporu - Gıda Harcamaları 5 Kat Arttı

Gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise yoksulluk sınırını oluşturdu ve 43.433 TL olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17.336 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklamada, yüksek enflasyonun toplumun geniş kesimlerini olumsuz etkilediği ve gelirler ile enflasyon arasındaki dengenin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, gelir politikalarının insanca yaşam koşullarını sağlayacak düzeyde refahı adil bir şekilde paylaşmayı hedeflemesi gerektiği belirtildi.

Etiketler