Merkez Bankalarının Etkisiyle Piyasalar Yükselişe Geçti

Küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun veri gündeminin olduğu haftanın son işlem gününde pozitif bir seyir izliyor.

Merkez Bankalarının Etkisiyle Piyasalar Yükselişe Geçti

Geçtiğimiz hafta boyunca, dünya genelinde merkez bankalarının para politikası kararları ve gelecek döneme dair sinyaller piyasaların odağında yer aldı. Bu kararlar ve sinyaller, faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek seviyelerde kalabileceği beklentilerini güçlendirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından alınan kararların ardından bugün Japonya Merkez Bankası (BoJ) da politika faizini değiştirmeme kararı aldı. Analistler, Fed'in politika faizini sabit tutmasına rağmen yılın ilerleyen dönemlerinde faiz artışı yapabileceği sinyalini verdiğine dikkat çekiyorlar. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun hedefe yaklaşması için daha önemli bir mesafe kat etmesi gerektiğini belirtti.

Fed'in ekonomiye dair projeksiyonları ve üyelerin beklentilerini içeren "dot plot" grafiği, federal fon oranının bu yıl sonunda yüzde 5,6 seviyesinde kalacağını ve yılın geri kalanında faiz artışı olabileceğini işaret ediyor.

Bu kararlar ve açıklamalar, küresel piyasalarda geleceğe dair belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde yatırımcıların dikkatini çekiyor. Faiz oranlarının nasıl bir seyir izleyeceği, ekonomik görünüme ve merkez bankalarının politika yönlendirmelerine bağlı olarak yakından takip edilecek.

Merkez Bankası Faiz artıracak mı?

Merkez Bankası Faiz Artırdı Borsa Yeniden Harekete Geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını piyasa beklentilerine paralel bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 30'a yükseltti.

PPK'nın açıkladığı karar metninde, Kurul'un, enflasyonun kontrol altına alınması, enflasyon beklentilerinin düzeltilmesi ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla parasal sıkılaştırmaya devam etme kararı aldığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, doğrudan yabancı yatırımların artışı, dış finansman şartlarının iyileşmesi, rezervlerdeki istikrarlı büyüme, turizm gelirlerinin cari işlemlere katkısı ve Türk lirası varlıklarına olan talebin artışının fiyat istikrarına olumlu etkiler yapacağı ifade edildi.

Dolar/TL kuru ise PPK kararı sonrasında hafif bir yükselişle günü tamamladıktan sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay bir seyir izliyor.

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasa dolandırıcılığına dair yapılan sosyal medya paylaşımları nedeniyle 10 kişiye 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanacağını açıkladı. Bu adım, piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılığa karşı alınan önlemler kapsamında atılan bir adım olarak öne çıkıyor.

Etiketler