Avrupa'da karbon fiyatları 45 euronun üzerine çıktı

Avrupa karbon fiyatları, güçlü yükseliş beklentileriyle dün 45,00 euro/ton seviyesinin üzerine çıktı. 

Avrupa'da karbon fiyatları 45 euronun üzerine çıktı

Avrupa karbon fiyatları, işetmelerin devam eden uygunluk alımları ve güçlü yükseliş beklentileriyle dünkü işlem gününde 45,00 euro/ton seviyesinin üzerine çıktı.

2021 Aralık vadeli Avrupa Emisyon Ödeneği (EUA) kontratı dün yüzde 3'lük bir artışla 45,19 euro/ton seviyesinden işlem görerek yeni bir rekor kırdı. Kontrat en son 44,91 euro/ton seviyesinden işlem gördü.

Londra merkezli bir trader, işletmelerim hala uyumluluk alımlarına devam ettiklerini söylüyor.

Avrupa merkezli diğer bir trader ise günlük işlem aralıklarında istikrarlı düşüşe atıfta bulunarak, piyasanın oldukça daraldığını belirtiyor. Nisan ayındaki günlük işlem aralığı 0,88 euro seviyesinde kaydedildi. İşlem aralığının yıllık ortalaması 1,31 euro seviyesinde kaydedildi.

Sektör kaynakları, uzun süren soğuk mevsimde depodan beklenenden daha fazla çekilmeye devam eden doğal gazdaki fiyat hareketinin karbon fiyatlarına da etki ettiğini söylüyor.

Bazı kaynaklar, nisan sonu itibarıyla uyumluluk alımları sona ermeden önce piyasanın son bir yükseliş trendi yaşıyor olabileceğini tahmin ediyor.

İngiltere merkezli bir trader, tekliflerin bu seviyelerde oldukça yüksek göründüğünü söylüyor. Trader, karbon fiyatlarında 1,00 ila 2,00 euroluk bir yükselişe yer olduğunu ama ardından 5,00 euroya kadar düşüş gelebileceğini belirtiyor.

Etiketler