Yatırımcılar için küresel karbon bütçesi ve etkileri

Kalan karbon emisyonlarını dengelemek için pozitif karbon dengesine sahip yeni iş sektörleri ortaya çıkacaktır.

Yatırımcılar için küresel karbon bütçesi ve etkileri

FOSİL ENERJİ KISITLIĞINDAN HALA UZAKTAYIZ ...

1970'lerde, "Club of Rome" daki bilim adamları, büyümenin sınırlarına yakında ulaşılacağını tahmin ettiler. Argümanları fosil yakıt stoklarının sonluluğuna ve dolayısıyla bunlara dayalı bir ekonominin büyümesine dayanıyordu. Rezervler tüketildiğinde, bu yakıt yenilenebilir olmadığı için büyümenin durması gerekiyordu.

Fosil yakıtların sınırlayıcı faktörü, sonlu olmaları değil , dünya atmosferinin soğurma kapasitesidir.

Bununla birlikte, bu uyarıdan bu yana, yeni petrol ve gaz sahalarının geliştirilmesi, bir yandan kaynak tükenmesi senaryosunun sonunu yaklaşık 400 yıl kadar geri çekerken, hizmetler lehine yapısal değişim, ekonominin karbon yoğunluğunu keskin bir şekilde azaltmıştır. Diğer yandan büyüme, fosil yakıt rezervlerinin daha da uzun süre dayanabileceği anlamına geliyor. Bunun sadece bir panik atak olduğunu mu varsayacağız? Cevap hayır, çünkü fosil yakıtların sınırlayıcı faktörü, sonlu olmaları değil, dünya atmosferinin soğurma kapasitesidir.

ANCAK BU KALAN KARBON BÜTÇESİNİ TÜKETMEMİZ GEREKTİĞİ ANLAMINA GELMEZ

İnsanlar tarafından yayılan sera gazları (GHG'ler) ile küresel sıcaklıktaki artış arasında sanayi öncesi döneme kıyasla doğrudan bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Emisyonlar artarsa, sıcaklıklar da artar. Böylece, salınan her sera gazı miktarı için IPCC olası bir sıcaklık hesaplar. Küresel ısınma halihazırda 1 ° C civarında. Sıcaklık artışını 1,5 ° C ile sınırlandırmak için IPCC , toplamda yalnızca 300 gigaton (Gt) CO 2 e yayabileceğimizi tahmin ediyor . Buna bıraktığımız “karbon bütçesi” deniyor. Şu anki hızıyla, sadece yedi yıl sürecek. Ama bugün ne kadar az yayarsak, bütçe o kadar uzun sürecek.

Toplam enerji üretiminde kömürün payı,

Yatırımcılar için küresel karbon bütçesi ve etkileri - Resim : 1

Kaynak: Refinitiv, J. Safra Sarasin, 15.02.2021

KARBON BÜTÇESİNİN ETKİLERİ NELERDİR?

Bu bütçe, CO 2 emisyonlarında önemli bir azalma olduğunu varsayar. Bunu başarmanın birçok yolu olsa da, genel olarak insanlığın 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü hedeflemesi gerektiği kabul ediliyor. Bu, salınan karbon miktarının tamamen emilmesi gerektiği anlamına geliyor ki bu çok iddialı. İyi haber şu ki, giderek daha fazla ülke somut hedefler belirleyerek Paris Anlaşması'na saygı göstermeyi taahhüt ediyor. Japonya, Birleşik Krallık ve İsviçre de dahil olmak üzere pek çok kişi geçen yıl net sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indireceklerini açıkladı. En büyük sera gazı emisyon kaynaklarından biri olan Çin bile 2060 yılına kadar tarafsızlığa ulaşmayı hedefliyor. Yeni ABD yönetimi yeşil anlaşma için çabalarını artıracağını duyurdu. AB, azaltma hedefini 2030 yılına kadar yüzde 40'tan yüzde 55'e yükselteceğini ekledi.

Yenilenebilir enerjilerin toplam enerji üretimi içindeki payı,

Yatırımcılar için küresel karbon bütçesi ve etkileri - Resim : 2
Kaynak: Refinitiv, J. Safra Sarasin, 15.02.2021

KARBON BÜTÇESİ YATIRIMCILAR İÇİN NE İFADE EDİYOR?

Bu açıklamaları güçlendirici yönetmelikler, vergiler, cezalar ve teşvikler izleyecektir. Bu fosil yakıt sektörü için iyiye işaret değil. Bilinen fosil gaz, petrol ve kömür rezervleri, karbon bütçesinin çok üzerindedir. Buna varsayılan ancak hala kullanılmayan rezervleri eklersek, potansiyel CO 2 e emisyonları yaklaşık 3.000 Gt'ye ulaşır. 

"Terk edilmiş varlıklar" ile ilişkili risk
, şirketler için olduğu kadar yatırımcılar için de bir sorundur.

Ancak, iklim hedeflerine uygun olarak, sadece 300 Gt civarında ihraç edilebilirse, kalan rezervler çok yakında değerini kaybedecek. Bu rezervler terk edilecek. Ve onlarla birlikte, onları tüketen enerji santralleri, gemiler, uçaklar, kamyonlar ve bunları üreten şirketler. 

YATIRIMCILAR İÇİN RİSK NEDİR?

"Terk edilmiş varlıklar" ile ilişkili risk, şirketler için olduğu kadar yatırımcılar için de bir sorundur. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu menkul kıymetler önemli ölçüde iskonto edilebilir. CarbonTracker'a göre, toplam 26 trilyon dolarlık piyasa değeri risk altında. Bu uzmanlar, terk edilmiş varlıkların patlamak üzere olan bir karbon balonunu temsil ettiğini uzun süredir tartışıyorlar. İngiltere Merkez Bankası eski Başkanı Mark Carney başkanlığındaki Küresel Finansal İstikrar Kurulu, bu beklentiden endişe duyarak, şirketleri bunları iletişim kurmaya teşvik ederek, iklimle ilgili risklerle ilgili mevcut bilgi düzeyini artırmak için her türlü çabayı göstermiştir. Enerji stoklarının son on yıldaki performansının analizi, balonun yavaş yavaş söndüğünü gösteriyor. Ağırlıklı olarak fosil enerji sektörü, MSCI Dünya Endeksini son on yılda yaklaşık yüzde 75 oranında düşük performans gösterdi. Ve bu düşük performans devam etmelidir.

Enerji sektörü 10 yıldır pazarın gerisinde kalıyor,

Yatırımcılar için küresel karbon bütçesi ve etkileri - Resim : 3
Kaynak: Refinitiv, J. Safra Sarasin, 15.02.2021

YATIRIMCILAR KENDİLERİNİ NASIL KONUMLANDIRMALI?

Karbon baloncuğu söndükçe ve fosil varlıklar atıldıkça, yatırımcılar için büyük fırsatlar ortaya çıkmalıdır. Karbon vergilerinin ve emisyon sınır ve ticaret sistemlerinin uygulamaya konulması, 2050 yılına kadar karbon nötr bir küresel ekonomiye yapısal geçişi destekleyecektir. 

Pozitif karbon dengesine sahip yeni iş sektörleri - karbon tutma ve depolama, ormancılık ve toprak koruma - kalan karbon emisyonlarını dengelemek için ortaya çıkacak. Diğer sektörler karbonu değiştirmek veya depolamak için teknolojileri kullanacak. CO 2 depolamak için ahşaptan daha fazla bina inşa edilecek . Şirketler, nötr veya pozitif bir karbon dengesine sahip olmak için faaliyetlerini çeşitlendirecekler. Yatırımcılar yarının bu şampiyonlarını seçerek bundan kâr edebilirler. Aynı zamanda, portföyleri kaçınılmaz iklim geçişine karşı korumak için karbon ayak izini azaltırken terk edilmiş varlıklardan kaçınmaları gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

Etiketler