Avrupa'da gaz, düşük LNG arzına rağmen yatay seyrediyor

Avrupa'da işlem gören mayıs ayı vadeli doğal gaz kontratları bugün yatay bir seyirde hareket ediyor. 

Avrupa'da gaz, düşük LNG arzına rağmen yatay seyrediyor

Düşük LNG arzı ve depolama seviyelerine rağmen, Avrupa'da işlem gören mayıs ayı vadeli doğal gaz kontratları bugün yatay bir seyirde hareket ediyor. 

Hollanda TTF hub'ı mayıs ayı vadeli doğal gaz kontratı Ice Endex'te bugün en son 0,05 euro azalışla 21,05 EUR/MWh, TTF spot gaz kontratı ise 0,38 euro artışla 21,27 EUR/MWh  seviyelerinden işlem gördü.

İngiltere NBP hub'ı mayıs ayı vadeli gaz kontratı en son 1,4 p artışla 52,89 p/th, NBP gün öncesi kontrat ise 2,5 p yükselişle 56,00 p/th seviyelerinden işlem gerçekleştirdi.

Bir trader, herhangi bir zararın geçici olabileceğini, çünkü yukarı yönlü potansiyelin LNG teslimatlarının görünümüne bağlı olduğunu söylüyor.

Trader, şu anda tahminlerin Avrupa'ya LNG arzının yapılacağı yönünde olduğunu, ancak bu arzın Asya'ya kayması durumunda yükseliş yönlü bir hareket yaşanabileceğini ve her şeyin oldukça hızlı değişebileceğini belirtiyor.

Analistler, yaz dönemi kontratlarının gelecekteki hareketlerin anahtarı olmaya devam edecek olan düşük gaz envanterleri tarafından desteklendiğini söylüyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, Almanya'da bulunan doğal gaz depolama tesisleri Pazartesi günü tam kapasitenin yalnızca yüzde 24'ü oranında dolu idi. Ülkedeki beş yıllık doğal gaz stok ortalaması ise yüzde 46 seviyesinde hesaplanıyor.

Başka bir trader ise bu durumun kış kontratlarına olan yayılımı daralttığını söylüyor.

Montel Energy Quantified (EQ) verilerine göre, bölgenin en büyük gaz tüketicisi olan Almanya'da sıcaklıklar ayın geri kalanında daha da soğuk koşullarda seyredebilir.

EQ verilerine göre, Almanya'da Perşembe günü beklenen güçlü rüzgar enerjisi kaynaklı elektrik üretimi kapasitesi ortalama 23,9 GW olarak gerçekleşecek. Bu rakam mevsim normallerinin 11,9 GW üzeride yer alıyor.

Etiketler