Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ECB, yılın son toplantısında beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmadı ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın mart ayında sona ereceğini açıkladı. 

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yılın son toplantısında beklentilere paralel olarak faizlerde değişiklik yapmadı ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın mart ayında sona ereceğini açıkladı. 

Kararın ardından basına açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, 2022 yılında faizleri artırmalarının muhtemel olmadığına dikkat çekti. Lagarde'ın açıkladığı ekonomik projeksiyonlarda ise dramatik artışlara işaret etti. 

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! ECB faiz kararı ne oldu? Avrupa'da enflasyon ve büyüme ne durumda?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yılın son toplantısında faizleri sabit tuttu. Banka politika faizini yüzde 0, marjinal fonlama faizini yüzde 0,25, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 oranında sabit bıraktı. 

ECB Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı mart ayında bitireceğini belirtirken yılın ikinci çeyreğinden normal varlık alım programını aylık 40 milyar euroya çıkaracağını bildirdi. 

ECB, ikinci çeyrekten sonraki üç aylık periyotta varlık alımlarını 30 milyar euroya düşürecek ve ekim ayında mevcut alım hızı olan aylık 20 milyar euroya indirecek. 

ECB tarafından yapılan açıklamada, ''Salgın ile ilgili negatif şokların ortaya çıkması hâlinde PEPP çerçevesinde net alımlar sürebilir.'' ifadelerine yer verildi. 

ECB ayrıca şunları söyledi:

''Ekonomik toparlanma ve orta vadeli enflasyon hedefi varlık alımlarında gelecek aylarda adım adım azaltmaya izin veriyor. Fakat yine de orta vadede enflasyonun yüzde 2 sınırında istikrar kazanması için parasal desteğe ihtiyaç var.''

İngiltere Merkez Bankası (BoE) enflasyondaki yükselişi hafifletmek için politika faizinde sangından bu yana ilk defa artırıma gitmişti. 

Euro Bölgesi'nde enflasyon kasım ayında yüzde 4,9 ile rekor yüksek düzeye çıkmıştı.

ECB Başkanı Lagarde: 2022 yılında faizleri artırma ihtimalimiz düşük

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! ECB faiz kararı ne oldu? Avrupa'da enflasyon ve büyüme ne durumda?

Lagarde'ın faiz kararının ardından yaptığı açıklamaların bir kısmı şöyle:

Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanıyor ve istihdam piyasası iyileşiyor. Enflasyon kısa vadede yüksek kalacak. Enerji fiyatları ciddi oranda artış kaydederken tedarik problemleri kısa vadeli riskler arasında yer alıyor. 

Bazı sektörlerde talep arzı geride bıraktı. Toparlanma ise iç talep tarafından desteklenecek. İstihdam piyasasındaki toparlanma ve tasarruflar tüketime destek verecek. 

Daha yavaş büyüme hızı muhtemelen 2022 yılının başına sarkacak Salgın için alınan tedbirler toparlanmayı geciktirebilir. 

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! ECB faiz kararı ne oldu? Avrupa'da enflasyon ve büyüme ne durumda?

Enerji fiyatlarının 2022 yılında istikrar kazanmasını bekliyoruz. Görünüm üzerindeki riskler geniş bir şekilde dengeli durumda. Tedarik sorunu ve enerji, büyüme ve enflasyon için risklere neden oluyor. 

Finansman şartları elverişli; gayrimenkul ve piyasalar üzerinde politikanın etkisinin takip edilmesi gerekiyor. Omicron'un ekonomik etkisi henüz değerlendirilmedi.

2022 yılında faizleri artırma ihtimalimiz düşük. Enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler var. Ücret artışları ile ilgili çok dikkatliyiz. 

Enflasyon beklentileri arttı

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! ECB faiz kararı ne oldu? Avrupa'da enflasyon ve büyüme ne durumda?

Lagarde, ECB'nin ekonomik göstergelere yönelik tahminlerini de açıkladı. 

Buna göre 2021 yılında Euro Bölgesi büyüme beklentisi yüzde 5'in üzerinde yüzde 5,1'e yükseltildi. 2022 yılı için büyüme beklentisi yüzde 4,6'dan yüzde 4,2'ye indirildi. 2023 için büyüme beklentisiyse yüzde 2,1'den yüzde 2,9'a yükseltildi. 

ECB'nin 2024 yılı için büyüme tahmini yüzde 1,8

Lagarde, enflasyon için 2022 yılının büyük bir kısmında enflasyonun yüzde 2 üzerinde kalacağı yorumunda bulundu.

ECB'nin 2021 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya yükseltildi. 2022 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 1,7'den yüzde 3,2'ye, 2023 yılı için beklentisi yüzde 1,5'ten yüzde 1,8'e çıkarıldı. 

ECB'nin 2024 için enflasyon beklentisi yüzde 1,8 oldu.

Etiketler