Inditex Grubun satışları şaşırttı

Dünyanın en büyük giyim perakendecisi Inditex Grubun satışları salgın öncesindeki düzeyi geçti.

Inditex Grubun satışları şaşırttı

Dünyanın en büyük giyim perakende şirketi Inditex Grup, yılın üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 37 oranında artırarak salgın öncesinde gösterdiği performansı geride bıraktı. 

Salgın döneminde, dünya genelinde tüm sektörlerde olduğu gibi perakende giyim sektöründe de büyük bir dönüşüm yaşandı. 2020 yılının ilk yarısında giyim devleri rekor sayıda mağaza kapatırken sektörde satışlar sert şekilde düştü. Salgınla beraber düşük performans gösteren mağazalar kapatıldı ve online satışa yönelim de artış gösterdi.

Zara, Pull&Bear gibi markaları bünyesinde barındıran Inditex Grubun satışları şaşırttı

Inditex Grubun 2019 yılının başlarında 7 bin 500 adet olan mağaza sayısı 6 bin 657'ye düştü. Bu dönemde grup, Çin'deki mağazalarının yüzde 40'ını kapatmıştı. Mağaza sayısını azaltarak online tarafa odaklanmasıyla da satışlar salgın öncesi dönemin üzerine yükseldi. 

Grubun bünyesinde Zara, Beshka, Stradivarius, Oysho, Pull&Bear, Massimo Dutti gibi markalar bulunuyor. Bu markalardan en önemli itici güç olan Zara, gelirlerin üçte ikisini sağlıyor. 

Zara, Pull&Bear gibi markaları bünyesinde barındıran Inditex Grubun satışları şaşırttı

Online tarafa ağırlık veren grup, üçüncü çeyrekte online satışlarını yıllık olarak yüzde 28 oranında yükseltti, satışlar 2019 yılının aynı döneminin 2 katına çıktı. Toplam satışlar içinde online satışların payını yüzde 32'ye yükselten şirket, 2020 - 2022 döneminde online tarafta 1 milyar euroluk yatırım yapma garantisi verdi. 

Şirketin satışları yıllık yüzde 27 artarak 19,3 milyar euroya yükselirken, net kârı 2,5 milyar euro ile dört katına çıktı.

Zara, Pull&Bear gibi markaları bünyesinde barındıran Inditex Grubun satışları şaşırttı

Yılın üçüncü çeyreğinde sergilediği güçlü performansına karşın hisseleri bilanço sonrasında yüzde 3,5 oranında gerileyerek 28 eurodan işlem görüyor. Şirketin brüt kâr marjının beklentilerin altında kalması yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Inditex CEO'su Peblo Isla, 7 yılın zirvesine çıkan brüt kâr marjı performansından çok memnun olduğunu belirtse de yatırımcılar böyle düşünmüyor. Şirketin üçüncü çeyrekte brüt kâr marjı yüzde 60.9 ile beklentilerin altında gerçekleşti.

Enflasyonist baskıların yanında Omicron kaynaklı kısıtlama beklentileri yakın zamanda şirket için risk teşkil eden faktörlerin başında geliyor. 

Etiketler