Kıdem tazminatından sigorta primlerine kadar her şeye zam geliyor

Asgari ücretin 4 bin 253 TL 40 kuruş olarak açıklanmasının ardından kıdem tazminatından sigorta primlerine, yaşlı aylığından BES'e kadar her şeye zam geliyor.

Kıdem tazminatından sigorta primlerine kadar her şeye zam geliyor

Asgari ücretin net 4253 TL 40 kuruşa ulaşmasıyla beraber işverenlerin üzerindeki vergi yükü de kalkıyor. Devlet, bütün işçi ücretlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmının gelir ve damga vergisinden vazgeçecek. Verginin kalkması ile birlikte vergi iadesi olarak asgari geçim indirimi (AGİ) de kalkarken, yaşlı aylığı, kıdem tazminatı ve primler gibi birçok kalem yeni asgari ücrete göre tekrar belirlenecek. 

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı asgari ücret tutarını brüt 5 bin 4 TL, net 4 bin 253 TL 40 kuruş olarak açıkladı. Asgari ücretliler üzerindeki gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Yapılacak düzenleme ile bütün işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergisi kaldırılacak. Böylelikle işverenler, işçi başına 450 TL'lik bir yükten kurtulacaklar. Devlet, en az 6 milyar TL'lik bir gelirden vazgeçmiş olacak. Zamla beraber bir önceki yılın asgari ücretine oranla yüzde 50.5'ten fazla artış gerçekleşmiş olacak. 

Asgari ücret yükseldi, her şeye zam geldi! Engelli aylığı, kıdem tazminatı, yaşlı aylıkları hepsine zam geliyor

AGİ kaldırıldı

Asgari ücret açıklandıktan sonra belirlenen yeni düzenleme ile asgari ücret üzerindeki vergi kaldırılırken, gelir vergisinden düşülerek çalışana geri ödenen asgari geçim indirimi (AGİ) de kalkmış olacak. Yapılacak düzenlemeyle bütün işçilerin asgari ücret seviyesine kadar olan gelirlerinden gelir vergisinin tamamen kaldırılmasıyla, alınmayan bir verginin iadesi ve AGİ ödemesi söz konusu olmayacak. Buna karşın asgari ücretler, evlilik durumu ve sahip olunan çocuk sayısına göre artış gösterecek. 

Sigorta primleri ve esnaf primleri de yükselecek

Asgari ücret yükseldi, her şeye zam geldi! Engelli aylığı, kıdem tazminatı, yaşlı aylıkları hepsine zam geliyor

Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılmasıyla beraber asgari ücret dışındaki birçok ödeme de tekrar belirlenecek. 2022 yılında en düşük işsizlik maaşı 2 bin 137 TL, en yüksek işsizlik maaşı 4 bin 260 TL olacak. Hiçbir güvencesi olmayan yaşlılara verilen 65 yaş aylığına, iş göremezlik ödeneğine, bireysel emeklilik sistemine (BES) devlet katkısı miktarına, engelli aylığına, evde bakım parasına da 2022 yılında zam gelecek.

Kıdem tazminatı tavanı da 12 bin 975 TL'ye çıkacak. Asgari ücret ile işçilerin ihbar tazminatları da artış gösterirken, daha fazla kişi Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinde devlet güvencesi altına girmiş olacak. Ücretlerle beraber sigorta primleri de yükselirken esnaf primlerine de artış yapılacak. 

2022 yılı asgari ücret 

- Brüt asgari ücret - 5004.00

- SGK primi - 700.56 (yüzde 14 )

- İşsizlik sigortası primi - 50.04 (yüzde 1)

- Kesintiler toplamı - 750.60

- Net asgari ücret - 4253.40

İşverene maliyeti

SGK primi (işveren payı) - 775.62 (yüzde 15.5)

İşveren işsizlik sigorta primi - 100.08 (yüzde 2) 

İşverene toplam maliyet - 5879.70.

Etiketler