Arbitraj nedir?

Bir çok yatırımcının risksiz kazanç fırsatı olarak gördüğü arbitraj işlemine gelin hep birlikte göz atalım.

Arbitraj nedir?

Arbitraj, risksiz kar etmek için farklı piyasalardaki dengesizlikten yararlanma durumu olarak betimlenebilir. Yatırımcı, bir piyasadan düşük fiyata aldığı ürünü, diğer bir piyasada eş zamanlı yüksek fiyata satabilir. Yatırım sektöründe piyasa dengesini bozan arbitraj işlemi işleyen piyasalarda yapılmaz.

Arbitraj nedir? - Resim : 1

Arbitraj, bahsettiğimiz üzere piyasalar arasında bulunmakta olan mevcut dengesizlikten fayda sağlama durumuna verilen isimdir. Piyasalarda böyle bir durumun olmadığı fiyatların tüm piyasalarda eşit olduğu farz edilmektedir. Bu sebepten dolayı herhangi bir yatırımcı böyle bir durumu fark ettiği zaman kazanç sağlamak istiyor ise hızlı bir şekilde hareket etmelidir. Düşük fiyatlı bir piyasadan aldığı ürünü diğer bir piyasada yüksek fiyata satma işlemini eş zamanlı olarak yürütmelidir. Yatırımcı böyle bir durumda hızlı davranmazsa piyasa dengesizliğini diğer oyuncular fark eder ve piyasa dengesi yeniden kurulur, eşitsizlik ortada kalkar. Arbirtajın esas amacına baktığımızda risksiz bir şekilde para kazanmak olduğu için eğer devlet tahvili veya mevduat faizi işlemlerinin risksiz kazanç sisteminden daha fazla getirisi olmazsa yatırımcının fayda sağlayacağı bir durum olmayacaktır.

Arbitraj nedir? - Resim : 2

Arbitraj işlemi, genel olarak altın ve döviz sektöründe yapılmaktadır. Her ülkenin birden çok altın ve döviz borsası mevcut bulunduğu için fiyat dengesizliklerinin oluşması sürpriz olmayacaktır. Bu tarz ve benzeri bir durumlardan yatırımcılar arbitraj işlemi yaparak fayda sağlayabilmektedirler. Ülke içerisinde bulunmakta olan borsanın fiyat dengesizliğinin yanında ülkeler arası borsalardaki fiyat dengesizliği de yatırımcılara arbitraj fırsatı doğurabilmektedir. Altın ve döviz borsalarında ilgili fiyat dengesizliği düşük bir meblağ olsa bile borsa gereği risksiz kazanç sağlanır. Diğer yatırım ürünlerinde fiyat dengesizliği çok fazla oluşmadığından arbitraj kazancı çok fazla olmaz. Deneyimli yatırımcılar, arbitraj fırsatı yakalayabilmek adına altın ve döviz borsalarını yakından takip etmektedirler

Etiketler