BIST 100 nedir?

Borsa İstanbul'da bulunmakta olan BIST100 endeksine gelin hep beraber göz atalım.

BIST 100 nedir?

Endeks; fiyat, maliyet, satış, üretim gibi verilerin toplanarak, borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir süre dilimi içerisindeki oransal değişimini ölçen göstergelerdir. Borsa endeksleri ise, borsada işlem görmekte olan hisse senetlerinin fiyat ve getiri performanslarını ölçmeye yarar. Bu ölçümler hem bütünsel hem de sektörel bazda yapılabilir. Bu sayede hisse senetlerinin ve sektörlerin ekonomik performansının takip edilmesi mümkün olmaktadır.

Belirli koşullar altında endekste yer alacak olan hisse senetlerinin fiyat hareketlerini ölçmeye ve bu sayede borsanın genel trendinin belirlenmesine olanak sağlar.

BIST 100 nedir? - Resim : 1

Dow Jones 30 Endeksi; Dow Jones Sanayi Endeksi olarak da bilinir ve hem New York Borsası hem de Nasdaq’ta işlem gören, piyasa değeri en yüksek 30 şirketin hisse senetlerinin ağırlıklı ortalaması ile oluşur.

Nasdaq 100 Endeksi; teknoloji endeksi olarak da bilinir ve Amerika’nin en büyük borsalarından Nasdaq Borsa’sında işlem gören, piyasa değeri en yüksek 100 şirketin hisse senedinden oluşmaktadır.

FTSE 100 Endeksi; Londra Borsası’nda işlem gören piyasa değeri en yüksek 100 İngiliz şirketin hisse senedinden meydana gelen endekstir.

DAX 30 Endeksi; Frankfurt Borsası’nda işlem gören ve Almanya’nın piyasa değeri en yüksek 30 şirketinin performansını ölçen endekstir.

Borsa Endekslerini Etkileyen Faktörler:


Borsa endekslerini etkileyen faktörler; içsel ve dışsal faktörler olmak üzere ikiye ayrılır. Borsa endeksleri ülke ekonomisi açısından bir gösterge niteliği taşımakla beraber, hangi faktörlerin borsa endeksleri üstünde ne tür etkiler yarattığının bilinmesi de ayrıca önem kazanmaktadır.

İçsel faktörleri; ülkenin sahibi olduğu ekonomik veriler, işsizlik rakamları, faiz oranları, jeopolitik konumu ve riskleri gibi faktörler oluşturmaktadır. Ülke ekonomisine ait önemli verileri içeren bu faktörler, borsa endeksleri üstünde büyük etkiye sahiptir.

Dışsal faktörleri ise; global veriler ve ülkelerin birbirleri ile olan ekonomik ilişkileri oluşturur. Küresel piyasaların gidişatı ve bu piyasa içerisindeki ülkeler arası ilişkiler, tüm ülkelerin borsa endeksleri için önem teşkil etmektedir.

Etiketler