Apartmanda yer alan işyerlerinin kirası ne olacak? İşyeri sahipleri merakla bekliyor

Yükselen enflasyonla birlikte konut fiyatları ve kiraları da bir hayli artmıştı. Konutlar için kira artışına en fazla yüzde 25 zam yapılabilir kuralı getirildi, ancak apartmanda yer alan işyerleri için kesin bir belirleme yok. Peki bu işyerlerinin kira artışı nasıl olacak?

Apartmanda yer alan işyerlerinin kirası ne olacak? İşyeri sahipleri merakla bekliyor

Konut piyasası, diğer tüm her şey gibi ekonomik dalgalanmalarda etkilenmeye devam ediyor. Hızla yükselen ev ve kira fiyatlarına sınır çekebilmek için, devlet en fazla yüzde 25 zam şartı koymuştu. Bir senenin sonunda ev sahipleri, kiracılarına en fazla yüzde 25’lik bir artış yapabilecekler. Diğer yandan tapuda konut olarak gösterilen, ancak ofis ya da iş yeri olarak kiralanan yerler için farklı bir kira artışı söz konusu olabilir mi sorusu kafa karıştırıyor.
 
Kiralardaki fahiş fiyatlarının önüne geçmek için, zam sınırı belirlenmişti. Sözleşmesi yenilecek olan kişiler en fazla yüzde 25 zam ile aynı yerde oturmaya devam edebilecek. Bu oran 1 Temmuz 2023’e kadar sabit bir şekilde kalacak. Ancak bu sınır konutlar için konulurken, iş yerleri için böyle bir sınırlama resmi olarak getirilmedi. Bilindiği gibi apartman daireleri her zaman. Konut olarak kullanılmıyor. Bazı kişiler tapuda konut olarak görünen yerleri, iş yeri olarak da kullanabiliyor. Tam da bu noktada ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkıntılar çıkmaya başladı. Bu işyerlerinin kira zammı nasıl yapılacak?

Konut piyasası, diğer tüm her şey gibi ekonomik dalgalanmalarda etkilenmeye devam ediyor. Hızla yükselen ev ve kira fiyatlarına sınır çekebilmek için, devlet en fazla yüzde 25 zam şartı koymuştu. Bir senenin sonunda ev sahipleri, kiracılarına en fazla yüzde 25’lik bir artış yapabilecekler. Diğer yandan tapuda konut olarak gösterilen, ancak ofis ya da iş yeri olarak kiralanan yerler için farklı bir kira artışı söz konusu olabilir mi sorusu kafa karıştırıyor.   Kiralardaki fahiş fiyatlarının önüne geçmek için, zam sınırı belirlenmişti. Sözleşmesi yenilecek olan kişiler en fazla yüzde 25 zam ile aynı yerde oturmaya devam edebilecek. Bu oran 1 Temmuz 2023’e kadar sabit bir şekilde kalacak. Ancak bu sınır konutlar için konulurken, iş yerleri için böyle bir sınırlama resmi olarak getirilmedi. Bilindiği gibi apartman daireleri her zaman. Konut olarak kullanılmıyor. Bazı kişiler tapuda konut olarak görünen yerleri, iş yeri olarak da kullanabiliyor. Tam da bu noktada ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkıntılar çıkmaya başladı. Bu işyerlerinin kira zammı nasıl yapılacak?  Konuta yüzde 25, işyerine ise yüzde 49.65 zam  Bilindiği üzere konut ve işyeri kiraları ve zam oranları farklılık göstermekte. Konut için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 zam sınır geçerli. İş yerleri için ise bu oran yüzde 49.65 olarak belirlenmiş durumda. Yani konutta belirlenen TÜFE artışı, işyeri için belirlenen TÜFE artışının yarısı kadar. Kiracı kişi, iş yeri de olsa tapuda konut gözüken yer için, zam oranının yüzde 25 olması gerektiğini iddia ederken, ev sahipleri buranın iş yeri olmasından dolayı yüzde 49.65 oranla zam yapmak istiyor. Bu da büyük anlaşmazlıklara neden oluyor.  Konuyu hukuki açıdan ele alacak olursak Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kiralanan dairenin iş yeri olarak kullanılması için, buradaki tüm kat sahiplerinin onay vermesi gerekiyor. Bu kuralda ise avukatlar, mali müşavirler ve doktorlar izin almaya ihtiyaç duymayabilir. Diğer yandan kiralanan daire klinik olarak da kullanılamaz. Eğer onay alması gereken kişi onay almamış ise, bu durumda kişinin iş yerini taşıması gerekir.  Diğer yandan önemli olan durumlardan birisi de sözleşmenin niteliğidir. Onay alındıktan sonra, dairenin sahibi işyeri kira sözleşmesi ile mülkünü kiralamışsa burada işyeri ile ilgili hükümler uygulanmalıdır. Böylece kiraladığı yer tapuda konut olarak görülse bile iş yeri olarak işlem yapılacak, zam artışı da iş yerleri için belirlenen şekilde uygulanacaktır. Eğer kira sözleşmesi, konut kira sözleşmesi olarak yapıldıysa bu durumda kira artışı en fazla yüzde 25 olarak uygulanır.

Konuta yüzde 25, işyerine ise yüzde 49.65 zam

 Bilindiği üzere konut ve işyeri kiraları ve zam oranları farklılık göstermekte. Konut için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 zam sınır geçerli. İş yerleri için ise bu oran yüzde 49.65 olarak belirlenmiş durumda. Yani konutta belirlenen TÜFE artışı, işyeri için belirlenen TÜFE artışının yarısı kadar. Kiracı kişi, iş yeri de olsa tapuda konut gözüken yer için, zam oranının yüzde 25 olması gerektiğini iddia ederken, ev sahipleri buranın iş yeri olmasından dolayı yüzde 49.65 oranla zam yapmak istiyor. Bu da büyük anlaşmazlıklara neden oluyor.
 
Konuyu hukuki açıdan ele alacak olursak Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kiralanan dairenin iş yeri olarak kullanılması için, buradaki tüm kat sahiplerinin onay vermesi gerekiyor. Bu kuralda ise avukatlar, mali müşavirler ve doktorlar izin almaya ihtiyaç duymayabilir. Diğer yandan kiralanan daire klinik olarak da kullanılamaz. Eğer onay alması gereken kişi onay almamış ise, bu durumda kişinin iş yerini taşıması gerekir.
 
Diğer yandan önemli olan durumlardan birisi de sözleşmenin niteliğidir. Onay alındıktan sonra, dairenin sahibi işyeri kira sözleşmesi ile mülkünü kiralamışsa burada işyeri ile ilgili hükümler uygulanmalıdır. Böylece kiraladığı yer tapuda konut olarak görülse bile iş yeri olarak işlem yapılacak, zam artışı da iş yerleri için belirlenen şekilde uygulanacaktır. Eğer kira sözleşmesi, konut kira sözleşmesi olarak yapıldıysa bu durumda kira artışı en fazla yüzde 25 olarak uygulanır.