Altında 2000 dolar hikâyesi gerçekleşecek mi?

Altının senenin ikinci yarısının şampiyonu olması bekleniyor! Endüstriyel bakır gibi endüstriyel metallerden çok daha iyi performans göstermesi beklenirken, borsalarda trendin tersine dönmesi ve Amerika uzun süreli tahvil faizinin gerilemesi de destekleyici olacak.

Altında 2000 dolar hikâyesi gerçekleşecek mi?

Geçen hafta Jackson Hole toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından güç alan ve ağustos ayını 1.800 dolar seviyesinin üstünde kapatmayı başaran altının buralarda kaldıkça yukarı yönlü potansiyelini koruduğu belirtiliyor.

Pekçok analist senenin ikinci yarısında altında güçlenme bekliyor.

Kısa vadede Amerika’nin istihdam piyasasındaki veriler, orta ve uzun sürede ise reel faizlerin ve hisse senedi piyasalarının seyri fiyatlarda belirleyici olacak.

“Yılın ikinci yarısında zafer altının olacak”

Uzmanlara göre altın senenin ikinci yarısında Amerika tahvil faizlerindeki geri çekilme ve hisse senedi piyasalarındaki gerilimin etkisi ile ciddi bir zafere imza atabilir.

Fiyatlar 2.000 dolara ulaşarak endüstriyel metallerden çok daha iyi performans gösterebilir.
Bloomberg Intelligence tarafından hazırlanan Emtia Piyasaları Eylül 2021 raporunda, bu seneki skor tabelasında en üstte endüstriyel metallerin, en altta ise kıymetli metallerin yer aldığı manzaranın sürdürülebilir olmadığı ifade ediliyor. Raporda, “Bakır ve alüminyum maliyetleri kuvvetli seyrediyor ancak altını temelleri iyileşen indirimli boğa piyasası olarak görmeye devam etmekteyiz” deniliyor. ESG, elektrifikasyon, karbonsuzlaştırma gibi trendlerin endüstriyel metallerin, pek çok emtia grubuna göre üstünlüğü elinde tutmasını sağlayacağı fakat kıymetli metallere göre daha zayıf performans göstereceği belirtiliyor. Zaten sert bir düzeltme gören altın ve gümüşün arz kısıntısı avantajın sahip olduğuna da dikkat çekiliyor. 2021’de yüzde 9 gerileyen altın maliyetlerinın 2020 zirvesine göre de yüzde 20 iskontolu olduğu vurgulanan raporda sarı metalin, Amerika borcunun GSYİH’ye oranının arttığı ortamda bir ralli başlatmasının olası olduğu dile getiriliyor. Raporda, “Borsalarda trendin tersine dönmesi ve Amerika’nin uzun süreli tahvil faizinin mart ayındaki zirvesinden gerilemeye devam etmesi altın maliyetlerinın 2.000 dolar direncini yukarı yönlü kırmasının katalizörü olacaktır” deniyor.

Etiketler