Altın fiyatlarında büyük gelişme! Altın fiyatlarında beklenti değişti

Altında yaşanan gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor FED kararları, enflasyon ve tedarik zinciri sorunları ve faiz kararlarındaki gergin bekleyiş altın fiyatlarının sürekli değişim göstermesine ve yüksek volatiliteye sebep oluyor. Altın fiyatları ne olacak? ONS altın ne kadar? Cevaplar için BirBorsa.

Altın fiyatlarında büyük gelişme! Altın fiyatlarında beklenti değişti

Altın fiyatları ne olacak?

Altın fiyatlarındaki değişim yatırımcıların ve devletlerin ekonomiye karşı tutumlarına göre hızlıca fiyat değişimlerine sahne oluyor. Altının ONS fiyatı bu hafta dünya ekonomisinde risk iştahının azalması ile birlikte ONS altın fiyatları son 2 ayın zirve seviyesine kadar yükseldi. 22 Kasım 2021 zirvesine kadar yükseliş gösteren ONS altın 1830 dolar bölgesine yükseliş göstererek yatırımcı ilgisini üzerinde toplamaya devam ediyor. 

Altına olan rağbetin artış görmesinin en büyük sebeplerinden birisi tüm dünyada artış gösteren enflasyon ve eldeki parayı riskten korumaya çalışma hedefi ile birlikte altın fiyatlarında artış gözlemleniyor.

Bunun yanı sıra dünyada bölgesel gerilimde artış gösteriyor. Ukrayna - Rusya arasındaki gerilimin tırmanması ve savaş beklentisi ONS altındaki yükselişi tetikliyor. Geçtiğimiz haftada yaşanan Kazakistan iç savaşı da altın ve petrol fiyatlarını tetiklemeye devam etti. 

Bu sebeplerle birlikte küresel çapta yatırımcıları tüm dünya tarafından güvenli yatırım enstrümanı olarak gören altını satın almaya yöneltiyor. Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri 10 yıllık tahvil faizlerinin ortalama olarak son 2 yılın en zirve noktasına çıkmasıyla birlikte altın fiyatlarının hızla daha yukarı çıkmasını engelleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Altın ne zaman yükselecek?

25 - 26 Ocak tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen FED toplantısının ardından verilecek faiz kararı ve toplantı sonrasında piyasaya verilecek mesajlar altının ONS fiyatını dolayısıyla gram altın fiyatlarını direkt etkilemesi bekleniyor. ONS altın fiyatı haftanın son işlem gününe yükselişle başlamasına karşılık gün içerisinde en yüksek 1842 dolar seviyesine kadar yükseliş gösterdikten sonra 1828 dolar kadar geriledi. Daha sonrasında 1835 dolara kadar yükseliş gösteren ONS altın fiyatı günü 1835 dolar seviyesinde tamamladı. 

Gram altın fiyatları

ONS altındaki bu hareketlilik gram altın fiyatlarına da doğrudan yansımaya devam ediyor. Türkiye'de spot gram altın fiyatı haftanın kapanış gününde 795 lira TL bölgesinde başladığı günde en düşük 787 lira seviyelerini destek olarak kullandı buradan bulduğu tepki alımları ile 790 liraya kadar yükselen altın fiyatları günü ve haftayı 793 lira bölgesinde tamamladı. 

Gram altın hem dolar hem ONS fiyatları tarafından doğrudan etkilenmesinden kaynaklı olarak FED faiz kararı ve komşu ülkelerdeki sıkıntılar gram altın fiyatlarını dolaylı olarak etkilemeye devam ediyor.

Yeni yıl ile birlikte hafif yatay geçirilen bu günlerde en çok merak edilen konu FED'in faizi ne zaman artıracağı olarak karşımıza çıkıyor. FED faiz kararını 25 - 26 Ocak tarihlerinde yapacağı toplantılardan sonra karar verecek ve piyasa beklentisi olarak FED'in faiz artırabileceğini bekleyen birçok yatırımcı mevcut. Düşük faiz politikasından vazgeçebileceklerini ve enflasyon rakamlarının düşmemesin halinde faiz artırımına gidileceğini dile getirdi. 

Bu söylem bile altın fiyatlarındaki dalgalanmaya hız kazandırmaya devam ediyor. FED'in şahin duruşu sürecinde agresif faiz artırması ihtimali altında fiyat düşüşlerine neden olabilir.

 Altın fiyatları ile ilgili yorum ve sorularınız için yorum yap bölümünden ve uzmanına soru sor bölümünü kullanabilirsiniz.

Alış 2424.323
Satış 2424.689
Değişim -5.431%
Son Değer 2424.689
En yüksek 2442
En düşük 2415.638
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 75466.15
Satış 75485.2
Değişim -98.46%
Son Değer 75475.67
En yüksek 75938.41
En düşük 75170.44
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler