Almanya'da perakende satışlar eylül ayında yüzde 2,5 azaldı

Ağustos ayında artan Alman perakende satışları için beklenen eylül ayı istatistikleri yayınlandı.

Almanya'da perakende satışlar eylül ayında yüzde 2,5 azaldı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) eylül ayına yönelik perakende satış verilerini yayınladı. Buna göre yılın dokuzuncu ayında perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında düşüş gösterdi.

Beklenti yüzde 0,6 artış olması yönündeydi.

Almanya'da perakende satışlar ağustos ayında yüzde 1,1 artışla yüzde 1,2'lik beklentileri hafifçe kaçırmıştı. Yine de kriz öncesi 2020 yılının şubat ayına yönelik ağustos ayında perakende satışlar yüzde 6,0 daha yüksekti.

Yıllık bazda da beklentileri göremeyen perakende satışlar 2020 yılının eylül ayına göre yüzde 0,9 geriledi.

Aylık bazda gıda dışı satışlar, tekstil, giyim, ayakkabı ve deri eşya öncülüğünde yüzde 5,1 düşüş gösterirken, çevrim içi ticaret yüzde 2,0 oranında azaldı. Gıda, içecek ve tütün ürünleri satışlarıyla yüzde 0,9 yükseldi.

Bununla beraber kriz öncesi 2020 Şubat dönemine göre, eylül ayında perakende satışlar yüzde 3,7 daha yüksekti.

Beklentilerin altında gelen perakende satış verileri, Avrupa'nın en büyük ekonomisine yönelik hayal kırıklığı yaratan rakamlar arasına eklendi. Geçtiğimiz hafta açıklanan rapor da Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklentilerin altında büyüdüğünü göstermişti.

Almanya ekonomisi, önceki üç aylık dönemde yukarı yönlü revize edilen yüzde 1,9'luk genişlemeden sonra 2021 yılının temmuz - eylül ayları arasındaki dönemde çeyreklik bazda yüzde 1,8 büyümüştü.

Etiketler