Almanya'da Ifo İş İklim Endeksi, ekim ayında 97,7'ye geriledi

Avrupa’nın en büyük ekonomisine ilişkin beklenen Ifo anket verileri yayınlandı.

Almanya'da Ifo İş İklim Endeksi, ekim ayında 97,7'ye geriledi

Münih merkezli Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo) Almanya için iş iklim endeksi verilerini yayınladı. Ekim ayında iş iklimi endeksi 97,7'ye geriledi. Beklenti 97,9'a düşüş olması yönündeydi.

Üst üste üçüncü ayda da (Eylül ayında) 98,8'e düşerek 5 ayın en zayıf dönemini yaşamıştı. Ifo Başkanı Clements Fuest, ham madde ve ara ürün tedarikindeki sorunların Alman ekonomisini frenlediğini ve imalatta darboğaz durgunluğu yaşandığını söylemişti. 

Ekim ayında Ifo mevcut ekonomik değerlendirme endeksi ise 99,4'lük beklentileri aşarak 100,1'e yükseldi.

Geçtiğimiz ay ise 100,4 olarak gerçekleşmişti. Ifo'nun firmaların önümüzdeki altı ay için beklentilerini gösteren işletme beklentileri endeksi 96,4'lük tahminleri karşılamayarak 95,4 oldu. Eylül ayı için oran 97,4'e yukarı yönlü olarak revize edildi.

İmalat, hizmet sektörü, ticaret ve inşaat sektörlerindeki firmalardan aylık 9 bin anket cevabını içeren ankete yönelik yorum yapan Ifo Ekonomisti Klaus Wohlrabe, ''Tedarik zinciri sorunları şirketler için problem yaratıyor, üretim kapasiteleri düşüyor.'' dedi.

Öte yandan imalat sektöründe de hizmet ve ticarette olduğu gibi iş duyarlılığının zayıfladığını da belirtti. Anketin yayınladığı dakikalarda euro dolar karşısında 1,1656 düzeyine kadar düştü.

Etiketler