Fed Başkanı Powell: Tahvil alımını azaltmanın zamanı geldi

Fed Başkanı Powell, tahvil alımını azaltmanın zamanının geldiğini söyledi.

Fed Başkanı Powell: Tahvil alımını azaltmanın zamanı geldi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Fed'in tahvil alımlarını yakında azaltmaya başlaması gerektiğini fakat faiz artırmak için henüz erken olduğunu söyledi. Powell, buna gerekçe olarak istihdamın hâlâ düşük olmasını ve yüksek enflasyonun gelecek yıl düşme ihtimalini işaret etti.

Amerika'nın Sesi Radyosunun internet sitesinde bulunan habere göre Powell, bir konferanstan önce yaptığı açıklamada, tahvil alımları konusunda, ''Alımları azaltmaya başlamanın zamanının geldiğini düşünüyorum fakat faizleri yükseltmenin zamanı henüz gelmedi. Sabırlı olabilir ve iş piyasasının iyileşmesini bekleyebiliriz.'' ifadelerine yer verdi.

Bu görünümün ihtimalinin yüksek olduğunu aktaran Powell, beklenenden uzun süredir yüksek seyreden enflasyonun ısrarla yükselmeye devam etmesi halinde Fed'in müdahale edeceğini sözlerine ekledi.

Fed Başkanı, "Politikamız, çeşitli olasılıkları idare etmek için iyi  konumlandırılmış durumda" dedi.

Ayda 120 milyar dolar tutarındaki hazine tahvili ve konut kredisi destekli tahvil satın alan Fed, salgın sebebiyle başlattığı bu programı kademeli olarak azaltmaya gelecek aydan itibaren başlayabileceğinin sinyalini vermişti.

ABD'de tüketici fiyatları, Fed'in hedeflediği yüzde 2'lik oranında iki katından yüksek seyrediyor. Fakat istihdam, salgın öncesi düzeyinin altında kalmaya devam ediyor.

Powell, ''Tedarikte problemler ve enflasyondaki yükseklik, büyük ihtimalle daha önceki beklentilerden uzun sürecek ve gelecek yıl da etkilerini hissettirecek. Aynı durum, maaşlar üzerindeki baskı konusunda da geçerli.'' dedi.

En olası senaryonun enflasyon baskılarının hafiflemesi ve istihdamdaki büyümenin hızlanması olduğunu belirten Powell, ''Ancak enflasyonun ısrarla yükselmesini riskini görürsek mutlaka elimizdeki aygıtları kullanırız.'' şeklinde konuştu.

Powell, Fed'in şimdilik bekle-gör politikası izleyeceğini kaydetti.

Fed Başkanı, ''Tahvil alımlarımızı azaltmaya başlamanın zamanı yaklaşsa da faiz oranlarını kullanarak politikamızı sıkılaştırmak için henüz erken. İstihdamda sağlam büyümeye geri döneceğimizi ve tedarikteki sorunların azalacağını tahmin etmek için elimizde yeterli neden var. Her iki etken de ekonomide randımanı artırma potansiyeline sahip.'' dedi.

Etiketler