Almanya'da enerji krizi büyüyor

Almanya'nın enerji fiyatları, Rusya'nın doğal gaz sevkiyatını kesmesiyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla 10 kat artış gösterdi ve 800 euronun üzerine ulaştı.

Almanya'da enerji krizi büyüyor

Almanya'da gelecek yıl için referans elektrik fiyatları, geçen senenin aynı dönemine kıyasla 10 kat artış gösterdi. Böylelikle 800 euronun üzerine çıkmış durumda.

Kış öncesi Rusya'nın doğal gaz sevkiyatını azalmasıyla elektrik fiyatları gittikçe rekor kırdı. Bunca zamandır ülkede görülmeyen enerji maliyetleri yüksek enflasyona en büyük katkıyı sağlıyor. Avrupa'da hane halkını ve iş yerlerini etkileyen bu durum endişeleri çoğaltıyor.

Bununla beraber Almanya'nın referans elektrik fiyatı geçtiğimiz yıl içerisinde yüzde 860 seviyesinde artış gösterdi.

Enerjide kısıtlamalar gündemde 

Enerji düzenleyici kurumun maliyet üst sınırını artırmasıyla önümüzdeki aylarda yüksek enerji faturaları bekleyen İngiltere, düzenli olarak artan enerji fiyatlarının maliyet gücünü aşacağı için enerji kısıtlamasına gidebilir.

Bununla beraber Avrupa Enerji Borsası'nda Almanya'nın 2023 senesi için enerji fiyatları cuma günü megavatsaat başına yüzde 7,6 seviyesinde artış gösterdi ve 805,15 euro seviyesine ulaştı. Haftalık bazda ise yüzde 39 seviyesine çıkmış durumda. Bahsedilen dönem için Fransız kontratlarında yaşanan artış yüzde 24 seviyesinde kaydedildi.

Almanya'da enerji krizi büyüyor - Resim : 1

Almanya'nın stokları azalıyor

Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Mueller, Rusya'nın gaz akışını tamamen kesmesiyle gelecek dönem için  Almanya'nın elinde kalan gaz stokunun 2 ya da 2 buçuk ay idare edebileceğini belirtti. Mueller, “Depoları doldurma konusunda daha hızlıyız. Ancak bu rahatlamanız anlamına gelmiyor, bu şekilde hızlıca devam etmeliyiz. Kasım ayı içerisinde doluluk oranı %95 seviyelerine gelmeli. Aksi takdirde kış aylarında ciddi bir sorun yaşayacağız.” sözlerine yer verdi.

putin

Avrupa Birliği ülkelerine rağmen Rusya'nın gelirleri arttı

Geçtiğimiz günlerde Vladimir Putin, Federal Vergi Servisi (FNS) Başkanı Danil Yegorov ile gerçekleştirdiği toplantıda, yaşanan son gelişmelerle beraber doğal gaz açıklamalarında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bize karşı kötü niyetli ve kıskançların oluşturmaya çalıştığı sorunlara rağmen, bütçemiz doğru hızda doluyor, petrol ve doğal gaz gelirlerimiz artıyor. Özellikle de iyi olan, petrol ve doğal gaz dışı gelirlerimizin de artıyor olmasıdır.”  ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler