Uzman analist açıkladı: ABD için resesyon söylemi komik

Nobel ödüllü iktisatçı Richard Thaler, son zamanlarda küçülme gösteren ABD ekonomisi hakkında resesyon düşüncelerini 'komik' bulduğunu ifade etti.

Uzman analist açıkladı: ABD için resesyon söylemi komik

Nobel ödüllü iktisatçı Richard Thaler, ABD istihdam verilerinin beklentinin üstünde gelmesi ve olumlu gelen verilere rağmen resesyon endişelerinin yersiz olduğunu belirtti. Gerçekleştirmiş olduğu bir röportajda, “Resesyona benzeyen bir şey görmüyorum” ifadesine yer veren Thaler, istihdam verilerinin güçlü bir ekonomiye işaret ettiğini vurguladı.

Uzman analist açıkladı: ABD için resesyon söylemi komik - Resim : 1

ABD resesyon ile ilişkilendirilemez

Richard Thaler, ekonomideki son gelişmelerin hayatı boyunca gördüğü resesyona benzemediğini belirterek,  “Ekonomi büyüyor, sadece fiyatlardan biraz daha az hızlı büyüyor. Bu da reel gayrisafi yurtiçi hasılanın biraz düştüğü anlamına geliyor. Ama bana kalırsa bunu bir resesyon olarak adlandırmak komik” ifadelerine yer verdi.

Bununla beraber ABD GSYİH rakamları bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 seviyesinde gerileme gösterdi. GSYİH'de üst üste gelen küçülmeler resesyonla ilişkilendirilebilir. ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) resmi olarak resesyon açıklaması yapmadan resesyon durumu kabul görmez. Fakat NBER uzun süre sessizliğini koruyacak gibi duruyor.

Uzman analist açıkladı: ABD için resesyon söylemi komik - Resim : 2

Uzman analistten enflasyon tahmini

ABD'nin enflasyon seviyesi temmuz ayında yıllık bazda yüzde 8,5 seviyesinde yükseldi. Bu konu hakkında açıklama yapan Thaler,  “Enflasyonun geçici olup olmadığı konusunda uzun tartışmalar vardı ve kalıcı olduğuna inanan kanat kazanıyor gibi görünüyor. Ama sanıyorum zaferlerini biraz fazla hızlı ilan ediyor olabilirler” ifadelerini kullandı.

Thaler, enflasyonda yüksek fiyatların aksine fiyatlardaki değişim oranının önemli olduğunu belirterek, “Gözlemlediğimiz yüksek fiyatların en azından bir kısmı doğrudan Ukrayna'daki savaştan veya Çin'den gelen tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanıyor. Umuyoruz ki bu faktörlerin her ikisi de geçicidir. Belki de bundan bir yıl sonra Ukrayna'da hala çatışmalar olacak ve Çin'de hala KOVİD-19 olacak. Ama umarız böyle bir durum gerçekleşmez ve bu sorunlardan biri veya her ikisi de hafifletilirse, bazı fiyatların düştüğünü öngörebiliyorum.” sözlerine yer verdi.

Son olarak ABD'deki ücret enflasyona ilişkin konuşma yapan Thaler, “Bir sendikanın başkanı olsaydım, işçilerimin karşı karşıya oldukları yüksek fiyatları telafi etmek için gelecek yıl kesinlikle büyük bir zam isterdim. Bu bir kez olursa, şahsen bunu alkışlarım. Zira ücret alan insanlar, ücretli dediğimiz kesim, kazandıkları para itibariyle %1'in gerisinde kalan insanlardır. Kesinlikle gittiğim her yerde işgücü kıtlığının işaretlerini görüyorum ve arz ve talep ücretlerin artması gerektiğini söylüyor. ABD'de kapısında ‘personel aranıyor’ işareti olmayan bir restorana giremiyorum. Yani ücretler artacak ve bence bu iyi bir şey” dedi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler
ABD