Akıllı sözleşme nedir? Akıllı sözleşmeler ne kadar güvenilir?

Akıllı Sözleşme, sözleşme şartlarını otomatik olarak yürüten algoritmaya verilen isimdir. Akıllı sözleşmeler, "sözleşmelerin" merkezi olmayan şekilde yürütülmesini sağlar.

Akıllı sözleşme nedir? Akıllı sözleşmeler ne kadar güvenilir?

Blok zinciri teknolojileri dışında geleneksel bir sözleşme, birkaç kişi arasında yapılan bir sözleşmeden oluşur. Kural olarak, sözleşme, her iki tarafın iddialarında ısrar edebilmesini ve bir anlaşmazlık durumunda belirli iddia ve hakları haklı çıkarmak için sözleşmeyi kanıt olarak sunabilmesini sağlar. Klasik bir sözleşme, basitçe ifade etmek gerekirse, iki unsurdan oluşan kiralama sözleşmesidir:

Basit bir örnek ile, Kiracı kirayı ev sahibine devreder, sahibi daireyi kiracıya bırakır.

Sözleşmeler genellikle "if-then" biçimindeki dizilerden oluşur. Kiracı kirasını ödediğinde (ilk defa) dairenin anahtarını alır. Sıra otomatikleştirilebildiği için bu süreç akıllı sözleşmelerle basitleştirilebilir. Akıllı bir sözleşme, belirli bir olay meydana geldiğinde gerçekleştirilen bir dizi faaliyetten başka bir şey söylemez. Bu, bir kira sözleşmesinden karmaşık finansal işlemlere kadar değişebilir.

Akıllı sözleşmeler ile geleneksel sözleşmeler arasındaki fark nedir?


1. Üçüncü şahısları ortadan kaldırın
Akıllı sözleşmelerin genellikle üçüncü şahısları içermemesi çok önemlidir. Örneğin, geleneksel sözleşmelerle mülk devirlerinde olduğu gibi, akıllı bir sözleşme yapmak için noter gerekli değildir. Bunun yerine, akıllı sözleşme ağdaki düğümler tarafından yürütülür.


2. Aktiviteler otomatik olarak gerçekleştirilir
If-then yapıları, olay meydana gelir gelmez aşağıdaki aktivitenin gerçekleşmesini sağlar. A kişisi ve B kişisi bir akıllı sözleşme akdederse ve A onun koşulunu yerine getirirse, ağda otomatik olarak gerekli işlem yapılır. B'nin bu noktada işlem yapması veya üçüncü bir şahsın bilgilendirilmesi gerekli değildir. Bunun yerine, düğümler durumu istedikleri zaman kendileri kontrol edebilir.


3. Tüm katılımcılar durum değişikliklerinden haberdar
edilir.Merkezi olmayan yapı, bireysel düğümlerin tutarlı bilgi işlemesini gerektirir. Bu, bir olay meydana geldiğinde tüm düğümlerin durum değişikliklerini bildiği anlamına gelir.


Akıllı sözleşme nasıl kullanılır?

Farklı akıllı sözleşme türleri vardır. En iyi bilinen platform Ethereum'dur. Orada, akıllı sözleşmelerin kendilerine özerk olarak hareket eden bir hesap gibi davranılır. Yani bu hesaba erişimi olan tek bir kişi yok. Bunun yerine yapılacak işlemler ağ içerisinde gerçekleştirilir. Basitleştirilmiş terimlerle, bu hesap, yürütülen bir dizi talimat (program kodu) olarak düşünülebilir. Buna hesaplamalar yapmak, bilgi depolamak ve işlemleri diğer hesaplara göndermek dahildir.
Akıllı sözleşmeler insanlar tarafından yazılsa ve blok zincirinde saklansa da, bundan sonra yürütme yalnızca ağın sorumluluğundadır ve kullanıcının artık değişiklik yapma imkanı yoktur. Bu, yanlış programlama nedeniyle hataların meydana gelebileceği anlamına gelir.


Akıllı sözleşmeler ne kadar güvenilir?

Sözleşmenin sanal olarak yürütülmesi ile gerçek dünyadaki anlamı arasında ayrım yapmak önemlidir. Sonuçta, sadece gerçekleştirilecek eylemler blok zincirinde saklanır. Bu, gerçek dünyada geçerli oldukları anlamına gelmez. Tamamen teknik bir bakış açısıyla, doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesine rağmen, belirli bir iddiayı kanıtlamak için mahkemede otomatik olarak kanıt işlevi göremez.


"Kod Kanundur"

Akıllı sözleşmelerle ilgili aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer husus da program kodunun alaka düzeyidir. Yürütme için sadece sözleşmenin program kodu belirleyicidir. O zaman, bir tür merkezi olmayan yatırım platformu olan DAO, örneğin akıllı bir sözleşme yoluyla yatırımcılardan fon topladı. Kodda bir bilgisayar korsanının kendi lehine kullanabileceği ve böylece etherleri çalabileceği bir hata vardı. Saldırının arkasında kimin olduğu bilinse bile, hard fork dışında (bu durumda daha önceki bir zamana sıfırlama) saldırıyı geri çevirme şansı olmazdı. Çünkü hacker sadece blok zincirinde depolanan kodu çalıştırdı. Ancak gerçek dünyada, bilgisayar korsanını sorumlu tutmak için yasal işlem yapılabilirdi.

Akıllı sözleşme nerelerde kullanılıyor?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere akıllı sözleşmelerden çok sayıda uygulama alanı ortaya çıkar:

Hükümet
seçimleri, blok zinciri aracılığıyla oylama sistemlerinin yardımıyla basitleştirilebilir. Blok zincirinde depolanan seslerin önce deşifre edilmesi gerekecek, bu da manipülasyonları gerçekleştirmek için büyük hesaplama kapasiteleri gerektirecektir.

Tedarik zinciri
Ardışık birçok anlaşmaya dayanan tedarik zincirleri, akıllı sözleşmeler kullanılarak otomatikleştirilebilir.

Emlak
Kira ödemelerinde aracılar ortadan kaldırılarak süreç daha maliyet etkin bir şekilde yürütülebilir. Ayrıca arazi daha küçük paylarla satılabilir.

Sağlık
Sağlık verileri blok zincirinde saklanabilir, verilere sigorta davalarında kolayca başvurulabilir.

Etiketler