Afganistan Merkez Bankası harekete geçti

Dolar kurunun dalgalı ilerlemesi hemen her ülkeyi etkilemiş durumda. Bu durumdan etkilenen ülkelerden biri de Afganistan Merkez Bankası oldu.

Afganistan Merkez Bankası harekete geçti

Dolar kurunun dalgalı ilerlemesi hemen her ülkeyi etkilemiş durumda. Bu durumdan etkilenen ülkelerden biri de Afganistan Merkez Bankası oldu.

Şu anda Taliban yönetimi altında olan Afganistan’da para birimi her geçen gün değer kaybediyor. Ekonomik kriz ve yükselen enflasyon sebebiyle ülkenin para birimi olan Afgani %12 değer kaybetti. Ağustos ayından beri zaten değer kaybeden para birimi doların dalgalanmasıyla ülkenin ekonomisini çökme seviyesine getirdi. Afgan halkının büyük çoğunluğu gıda, yakıt ve temel ihtiyaç malzemelerini almakta oldukça zorlaşıyor.

Afganistan’da fiyatlar uçtu

Afganistan’da ticaretle uğraşan kişiler özellikle toptancılar un, şeker ve pirinç fiyatlarının bir hafta içerisinde %20 ile %40 arasında arttığını belirtti. Afganistan’a gönderilen dolarlardan da mahrum kalan ve aynı zamanda ABD yaptırımlarından dolayı dünya finans sisteminden kopan bankacılık sistemi önemli ölçüde işlevselliğini kaybetmiş durumda.

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, Afganistan’a kişisel havale göndermek için çalışanlara izin veren ve gönderenleri de ABD yaptırımlarından koruyan bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu sayede de ülke dışında akrabaları olanlara umut ışığı olmuştu. Fakat resmi olarak tanınmayan Taliban hükümetine fon sağlama konusunda bazı isteksizlikleri aksatmaktadır. Yeni hükümetin net bir ekonomi planının olmaması halkı ekonomik yönden karamsarlığa itmektedir. Afganistan’da ekonominin çökmemesi için Afganistan Merkez Bankası harekete geçti. Sürekli değer kaybeden Afgani ne zaman yükseleceği hakkında herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.