ABD'li Dev Bankalardan 2 Farklı FED Senaryosu: Piyasalar Ne Bekliyor?

Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi ABD'nin önde gelen bankaları, Federal Rezerv'in (Fed) faiz indirimine yönelik tahminlerinde ayrışıyor.

ABD'li Dev Bankalardan 2 Farklı FED Senaryosu: Piyasalar Ne Bekliyor?

ABD'nin önde gelen bankalarından Morgan Stanley ve Goldman Sachs, Federal Rezerv'in (Fed) faiz politikasıyla ilgili önümüzdeki iki yıla dair farklı senaryolar öngörüyor. İki büyük bankanın ekonomistleri, enflasyonun yavaşlamasıyla birlikte Fed'in faiz indirimine yönelik tahminlerini paylaştı.

Morgan Stanley: Büyük Faiz İndirimleri Bekleniyor

Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyondaki soğumanın etkisiyle Fed'in önümüzdeki iki yıl içinde büyük çaplı faiz indirimleri yapacağını öngörüyor. Pazar günü yayımlanan 2024 görünüm raporuna göre, Morgan Stanley analistleri, Fed'in 2024 yılı Haziran ayında faiz indirimine başlayacağını ve dördüncü çeyrekten itibaren her toplantıda faiz indirimlerine devam edeceğini tahmin ediyor. Bu indirimlerin, politika faizini 2025 yılı sonuna kadar yüzde 2,375'e düşüreceğini öngören banka, daha zayıf bir ekonominin genişlemeyi garanti edeceği bir senaryo öne sürüyor.

Morgan Stanley'e göre, büyüme ve enflasyon Fed yetkililerinin tahminlerinden daha yavaş gerçekleşecek.

Goldman Sachs: Daha Sınırlı İndirim ve Geç Başlangıç Bekleniyor

Goldman Sachs analistleri ise daha sınırlı bir faiz indirimi ve bu indirimin daha ileri bir tarihte başlayacağı bir senaryoyu öne sürüyor. Goldman Sachs'a göre, ilk 25 baz puanlık indirim 2024'ün dördüncü çeyreğinde gerçekleşecek ve ardından 2026 ortasına kadar her çeyrekte bir indirim devam edecek. Toplamda 175 baz puanlık bir indirimle faiz oranının yüzde 3,5 ile yüzde 3,75 hedefine çekileceğini düşünen banka, işsizlik oranının 2025 yılında Fed'in tahmininden daha düşük, yüzde 3,6 olacağını öngörüyor.

Goldman Sachs'ın çekirdek PCE için 2025 beklentisi, Morgan Stanley'in tahmininin altında ancak Fed'in tahminine yakın seviyede, yüzde 2,2.

Bu iki büyük bankanın farklı senaryoları, ekonomik gelişmelere karşı piyasaların nasıl tepki vereceği konusunda merak uyandırıyor. Her iki durumda da enflasyon ve Fed'in faiz politikası yakından izlenmeye devam edecek.

Etiketler