ABD'de perakende satışlar ekim ayında yüzde 1,7 arttı

Eylül ayında ikinci kez pozitif seyriyle şaşırtan ABD perakende satışları için ekim istatistikleri yayınlandı.

ABD'de perakende satışlar ekim ayında yüzde 1,7 arttı

ABD Nüfus Sayım Bürosu, 2021 yılının ekim ayına yönelik perakende satış rakamlarını yayınladı. Buna göre perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında artış göstererek 638,2 milyar dolara yükseldi.

Beklenti yüzde 1,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi. Eylül ayında yüzde 0,7 artışla 625,4 milyar dolara ulaşmıştı.

Ekim ayındaki artış, tüketicilerin erken tatil alışverişlerinde daha fazla harcama yapması ve özellikle benzine özel yüksek fiyatların da etkisiyle perakende ticarette mart ayından bu yana en güçlü kazanç oldu.

Mağaza dışı perakendecilerdeki satışlar yüzde 4 ile en büyük artışı yaşadı. Bunu benzin istasyonları, elektronik, beyaz eşya mağazaları ve çeşitli mağazalardaki satışlar takip etti.

Otomobil hariç perakende satışlar, eylül ayındaki yukarı revize edilmiş yüzde 0,8'lik artışta sonra 2021 yılının ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 artış gösterdi. Bu yüzde 1,2'lik tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Yıllık bazda ise perakende satışlar eylül ayındaki yüzde 14,26 artıştan sonra ekim ayında yüzde 16,31 artış kaydetti. Perakende satış okumaları bütün göstergelerde beklentilerin üzerinde geldi.

Etiketler