ABD'de özel sektör istihdam artışı beklentileri karşılamadı

Amerika'nın bordrolar üzerinden hesaplanan ve istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul gören özel sektörde istihdam piyasa tahminlerinin çok altında kaldı.

ABD'de özel sektör istihdam artışı beklentileri karşılamadı

Amerika'nın bordrolar vasıtasıyla hesaplanan ve istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul gören özel sektörde istihdam piyasa beklentisinin çok altında kaldı.

ADP ve Macroeconomic Advisers tarafından hazırlanan belirteçlere göre, Temmuz'da özel sektörde istihdam 330 bin kişi kadar arttı arttı. Piyasalarda beklentisi ise 653 bin artış olacağı yönündeydi.

Bir önceki ayın istihdam rakamı 692 binden 680 bine revize edildi

ADP baş ekonomisti Nela Richardson, konu ile alakalı değerlendirme raporunda, iş gücü sektöründe toparlanmanın inişli çıkışlı ilerleme sergilemeye devam ettiğini, Temmuz ayı verisinin ise ikinci çeyrekte istihdamda kayda değer yavaşlama olduğunu gösterdiği ifade etti.

Richardson değerlendirmesinde, "Beş aydır ağırlama ve konaklama sektörü en hızlı büyüyen sektör. Ancak istihdam artışında yavaşlama var. Toparlanmada yavaşlama her büyüklükteki şirketi etkiliyor. İşgücü arzındaki darboğaz kuvvetli istihdam artışını sınırlamaya, dizginlemeye devam ediyor. Darboğaz özellikle virüs varyantları ile ilişkili yeni COVID-19 endişelerinden kaynaklı " dedi.

ADP'nin bir sonraki raporu 1 Eylül'de açıklanacak

İstihdam küçük işyerlerinde 91 bin, orta boy işletmelerde 132 bin, büyük boy işletme 106 bin arttı. Üretim piyasasının istihdamı 12 000 artarken, hizmet piyasasının istihdamı 318 bin arttı.

- Fed'in son projeksiyon raporunda işsizlik oranı beklentisi bu sene için yüzde 4,5, 2022 için yüzde 3,8, 2023 için yüzde 3,5, uzun dönem için yüzde 4,0 olarak açıklanmıştı.

- Amerika'da işsizlik oranı yüzde  5,9 düzeyinde bulunuyor. Cuma günü açıklanacak yeni oranın yüzde 5,7 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.

- Tarım dışı istihdam için piyasa beklentisi 845 bin artış olacağı yönünde. Bir önceki ay 850 bin artış yaşanmıştı.

Etiketler
ABD