ABD’de işsizlik maaşı başvuruları pandemi döneminin en düşük seviyesinde

ABD’de 4. Çeyrek büyüme son okunması ve çeyreklik tüketim rakamları ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklandı.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları pandemi döneminin en düşük seviyesinde

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre işsizlik maaşı başvuruları 20 Mart’ta sona eren haftada 97 bin düşerek 684 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 730 bindi. Başvurular böylece pandemiden beri ilk kez 700 binin altına indi.

Birçok eyalette kısıtlamaların kaldırılması ve koronavirüs aşısının geniş kitlelere ulaşması istihdam piyasasındaki iyileşmede etkili oldu. Ancak istihdam konusunda hala gidilecek uzun yol var.

Devam eden başvurular ise 13 martta sona eren haftada 264 bin düşerek 3.87 milyon oldu.

Bugün açıklanan diğer bir veriye göre dördüncü çeyrek yıllıklandırılmış büyüme verisi yüzde 4.1’den yüzde 4.3’e revize edildi.

Fed/Powell: Hedeflere doğru sürdürülebilir ilerleme sağlanana kadar varlık alımları azaltılmayacak

Fed başkanı Jerome Powell, ekonomi Fed'in belirlediği enflasyon ve tam istihdam hedeflerine kadar sürdürülebilir ilerleme sağlamadan varlık alım hızının azaltılmayacağını söyledi,

Fed'in mevcut varlık alım politikasında yönelik bir değişik olması durumunda bunun "kademeli olarak ve büyük bir şeffaflıkla" gerçekleşeceğini ifade eden Powell, varlık alım politimasında değişikliğin ancak ekonomi tamamen toparlandıktan sonra olacağını da vurguladı.

National Public Radio'ya konuşan Powell, "Ekonomi toparlanıp, hedeflerimize doğru belirgin mesafe kaydettikçe Fed'in şu anki 120 milyar dolarlık tahvil alımlarını kademeli olarak azaltacağız. Faiz artışları, ekonomi tamamen toparlandığında dikkate alınacak" ifadelerini kullandı.

Powell demecinde, federal hükümetin borçlarını cari seviyede yönetebilir olduğunu, ancak ekonomi güçlendiğinde mali politika yapıcıların borçlarda büyemeyi yavaşlatacak adımlar atması gerektiğini de vurguladı.

Etiketler
ABD