ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limiti konusunda uyardı

Yellen, Kongre'nin ülkenin borç limitini yükseltmemesi durumunda bakanlığın 2 Ağustos'ta olağanüstü önlemler alması gerekeceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limiti konusunda uyardı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine yönelik ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ilişkin bir mektup kaleme aldı.

Yasal borç limitinin 31 Temmuz tarihine kadar askıda olduğunu hatırlatan Yellen, 1 Ağustos'tan itibaren ABD'nin ödenmemiş borcunun yasal limite ulaşacağını aktardı.

Yellen, 2 Ağustos'a kadar borç limitinin askıya alınması ya da artırılması için harekete geçilmemesi durumunda Hazine Bakanlığının ABD'nin temerrüde düşmesini önlemek amacıyla bazı olağanüstü tedbirler almasının gerekeceğini belirtti.

Borç limitinin yükseltilmesi ya da askıya alınmasının hükümet harcamalarını artırmayacağını veya gelecekteki bütçe teklifleri için harcamalara izin vermeyeceğini söyleyen Yellen, yalnızca Hazine'nin önceden yürürlüğe giren harcamalar için ödeme yapmasına izin vereceğini aktardı.

Yellen, söz konusu borçların karşılanmamasının ABD ekonomisine ve bütün Amerikalıların geçim kaynaklarına telafi edilemez zararlar vereceğinin altını çizerek, temerrüde düşme olasılığının bile 2011 yılında kredi notu düşüşü de dahil olmak üzere olumsuz etkilere yol açtığını hatırlattı.

ABD'de sık sık problem haline gelen federal borç limiti daha önce 2011'de de dolmuştu.

Etiketler