AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Taliban'ı tanımıyoruz

AB liderleri, Afgan mültecilerin kabul edilmesiyle ilgili görüşmek için İspanya'nın başkenti Madrid'de kurulan geçici merkezi ziyaret etti.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Taliban'ı tanımıyoruz

Avrupa Birliği liderleri, Afgan mültecilerin kabul edilmesiyle ilgili görüşmek için İspanya'nın başkenti Madrid'de kurulan geçici merkezi ziyaret etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, ''Taliban ile siyasi temasımız yok, Taliban'ı tanımıyoruz. Yalnızca insan hayatını kurtarmak için onlarla operatif temasımız bulunuyor.'' ifadelerine yer verdi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ile koordineli olarak Afganistan'dan tahliye edilen ve büyük bir kısmı AB ile iş birliğinde bulunanlardan oluşan Afganların bekletildiği Madrid'teki Torrejon de Ardoz askeri üssünü ziyaret etti.

Bazı Afgan mültecilerle görüşüp yetkililerden verileren hizmetlerle ilgili bilgi alan Sanchez, Michel ve Von der Leyen, ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

"Taliban'ı tanımıyoruz"

''Afganistan'a insani yardımın devam etmesi gerekiyor.'' diyen Von der Leyen, Afgan mültecileri kabul eden ülkelere gerekli yardımı yapmaya hazır olduklarını aktardı.

Von der Leyen, açıklamasında ayrıca şunları söyledi:

''Taliban ile siyasi bir temasımız yok, Taliban'ı tanımıyoruz. Yalnızca insan hayatını kurtarmak için operatif temasımız bulunuyor. Kabil'deki insanların havalimanına getirilmesini sağlamak istiyoruz. Taliban'ı dinleyebiliriz fakat onları sözlerine göre değerlendirmeye alacağız. Çocukların ve kadınların haklarını inkar eden bir rejime bir euro dahi verilmeyecek.''

"Afganistan'da istediğimiz insan haklarını savunmak"

AB Konseyi Başkanı Michel ise açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

''Uluslararası toplum, temel ilkelerini Afganistan'da savunmaya çalışmaya devam etmelidir. Şu ana kadar yapılanların kaybedilmemesi için çalışacağız. Güvenlik garantisi ve Avrupa projesinin onuru arasında bir denge olmasını diliyoruz. Afganistan'da istediğimiz daha fazla istikrar, insan haklarını, çıkar ve değerlerimizi savunmak.''

Michel, Afganistan'daki durumun 'dramatik ve öncesi görülmeyen bir şekilde olmaya devam ettiğini' aktardı.

Etiketler