Taliban'ı kim durduracak? Kabil'de insan avı başlatıldı!

Birleşmiş Milletler’ye sunulmakta olan bir rapora göre Taliban, eski Kabil hükümeti ya da NATO güçleri için çalışmış kişilere yönelik ‘insan avı’ başlattı.

Taliban'ı kim durduracak? Kabil'de insan avı başlatıldı!

Taliban, başkent Kabil'e girmesinin ardından sık sık eski devlet memurlarından “intikam alınmayacağı” yönünde açıklamalar yapsa ve “herkesin affedildiğini” söylese de işleyişin çok içler acısı şekilde farklı olduğunu ortaya koyuyor Birleşmiş Milletler istihbarat sağlamakta olan Norveç Küresel Analizler Merkezi adlı kuruluşun hazırlamış olduğu ve İngiliz kamu yayıncısı BBC’nin edindiği gizli rapora göre örgüt militanları, kapı kapı dolaşarak “işbirlikçi” olarak gördüğü isimleri arıyor.

Raporu hazırlayan ekibin başındaki isim Christian Nellemann BBC’ye, “Şu anda çok sayıda kişi Taliban tarafından hedef alınıyor ve bu tehdit çok net” dedi. Hazırlanan rapora göre örgüt üyeleri, aradıkları bireyleri bulamadıkları takdirde ailelerini tehdit ediyor. Nellemann, “Bu bireylerin teslim olmaması durumunda ailelerinin tutuklanacağı, yargılanacağı, sorgulanacağı ve cezalandırılacağına dair yazılı Taliban belgeleri var” dedi.
Taliban’ın kara listesinde olan herkesin ciddi tehdit altında olduğunu vurgulayan Nellemann, kitlesel infazlar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bu noktada Batılı ülkelerin tahliye gayretleri sürüyor. Bir NATO yetkilisi, son 5 günde 18 binden fazla kişinin Kabil havalimanından tahliye edildiğini söyledi. Evrakları hazırlanan yaklaşık 6.000 kişi de tahliye için bekliyor.

Etiketler