Aave nedir? Aave hakkında merak edilenler...

Aave nedir, madenciliği var mıdır, avantajları nelerdir? Aave hakkında merak edilenler...

Aave nedir? Aave hakkında merak edilenler...

Kripto para birimi Aave, 2017 yılında Ethereum blockchain ağının temelini meydana getiren ERC-20 üzerine yazılmış açık kaynaklı bir projedir. 

Aave tokenları daha önce LEND tokenları olarak piyasaya çıkarılmış, 2020 yılının ekim ayında ise 100 LEND sahibine 1 Aave vererek token ismini değiştirmiştir. Öte yandan bu geçiş sırasında da farklı kullanım alanları için ekstradan 3 milyon Aave tokenı da üretmişlerdir.

Aave, bir DeFi projesidir

DeFi, bünyesinde pek çok proje barındıran bir terimdir. Kelime anlamıyla DeFi 'Merkeziyetsiz Finans' demektir. Merkezi olan geleneksel finans anlayışını değiştiren, finansın bütün avantajlarını merkeziyetsiz ve çok daha kolay ulaşılabilir bir duruma getirmeyi amaçlayan projelere verilen genel isimdir.

Aave, DeFi olarak kullanıcılarına, kişiler arası merkezsiz, aracısız ve sabit faiz oranlarıyla borç verilebilmesini sağlamaktadır.

Aave sabit faiz oranlarıyla ülkeler arası değişen faiz oranlarından kullanıcıların etkilenmesine engel olarak uluslararası bir kredi verme kuruluşu olmayı hedefler.

Aave nasıl çalışır?

Aave, algoritmik bir para piyasasıdır. Başka bir deyişle, borç veren ve alan kişilerin bireysel olarak eşleştirilmesi yerine krediler bir havuzdan alınır.

Uygulanan faiz oranı, havuzdaki varlıkların kullanım oranına bağlıdır. Havuzdaki varlıkların büyük bir kısmı kullanılıyorsa, likidite sağlayıcıları daha fazla sermaye yatırmaya yönlendirmek için faiz oranları yükselir. Öte yandan, bir havuzdaki neredeyse hiçbir varlık kullanılmıyorsa, borç almayı teşvik etmek için düşük faiz oranları uygulanmaktadır.

Aave avantajı nedir?

Aave sistemi ile dünyanın neresinde olursanız olun, ülkenizin belirlemiş olduğu faiz oranlarından bağımsız bir şekilde kredi alabilmenizi sağlamaktadır. Kredi verildiğinde uygulanacak olan faiz oranı arz-talep dengesine bağlı olsa da genel olarak sabittir.

Aave madenciliği nasıl yapılır?

Aave, madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi değildir. Bütün Aave bakiyesi belli aralıklarla arz edilmektedir.

Aave kazanmanın yolu da sistemde borç veren olmaktadır. Verdiğiniz borç tutarından belli bir oranda faiz kazanabilirsiniz.

Aave sisteminde ERC-20 tabanlı tüm kripto paralarda borç verebilirsiniz. Verdiğiniz borç miktarı kadar elde ettiğiniz faizi başka bir cüzdan adresinize istediğiniz zaman gönderebilirsiniz.

LEND nedir?

Aave projesinin kripto para birimi olan LEND bu sisteme dahil olduğunuzda yapacağınız bütün gerekli harcamalarda kullanılmaktadır. Borç verdiğiniz tokenın faiz gelirine göre LEND olarak ödül verilir.

Şu anda piyasa da toplam 1.299.999,942 LEND bulunmaktadır. En yüksek hacme sahip olan kripto paralar arasında LEND, 39. sırada yer almaktadır.