8 bin TL maaş almayan artık aç! Açlık ve yoksulluk sınırı...

Enflasyonun giderek artış göstermesi vatandaşın ekonomik yönden zorlanmasına neden oluyor. Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı.

8 bin TL maaş almayan artık aç! Açlık ve yoksulluk sınırı...

Gıdada gelen enflasyon oranları maaş artışını da geride bıraktı. Açlık ve yoksulluk sınırı giderek artış gösteriyor. Bugün yapılan açıklamayla açlık ve yoksulluk sınırının artış gösterdiği belirlendi. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada açlık sınırı Eylül ayında 385 TL artış göstererek 7.667 TL olurken, yoksulluk sınırı 22.377 TL’ye yükseldi.

Yoksulluk ve açlık sınırı giderek artmaya devam ediyor. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu tarafından yapılan açıklama sonucu dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Eylül ayında 7.667 TL, yoksulluk sınırı da 22.377 TL olarak açıklandı. Ağustos ayına göre 385 TL artış göstererek açlık sınırı arttı. Açlık sınırı artarken yoksulluk sınırı da 629 TL artış gösterdi.

Dört kişilik bir ailenin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insana yaraşır şekilde ailesini mağdur etmeden karşılayabilmesi için yapılması gereken toplam harcama tutarı son bir yılda toplam 9908 TL artış gösterdi.

Ankara’da alışveriş yapılan marketlerden hazırlanan fiyatlar kapsamında sağlıklı beslenmek için et, balık, yumurtaya göre aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 7 TL artarken, son bir yılda ise 782 TL artış göstererek 1823 TL oldu. Kuru bakliyatlar için yapılması gereken harcama da önceki aya göre değişiklik göstermezken geçen yılın aynı ayına göre 118 TL artış göstererek 209 TL oldu.

Ekmek, süt ve meyve fiyatları arttı!

Açlık ve yoksulluk sınırı

Açlık ve yoksulluk sınırının artışının yanı sıra süt, yoğurt ve peynir yapılması gereken harcama da Eylül ayında bir önceki aya göre 19 TL artış göstererek 2019 TL’ye yükselirken, son bir yıllık döneme 1142 TL’lik artış gösterdi. Meyve için harcanması gereken para ise Eylül ayında 74 TL artış göstererek, geçen yılın aynı ayına göre 239 TL artış göstererek 603 TL oldu.

Ayrıca Eylül ayında 26 TL birden artarak toplam maliyeti 785 TL’ye yükselen ekmek, un ve makarna gibi ürünler için yapılması gereken harcama tutarı son bir yılda 275 TL artış gösterdi. Pirinç, bulgur, simit gibi harcamalar da Eylül ayında 13 TL artarken son bir yılda 273 TL artarak 361 TL’ye yükseldi.

Yoksulluk sınırı 22 bine yükseldi!

Dört kişilik bir ailenin evine alışveriş yaparken herhangi bir yoksulluk hissi çekmeden yapabilmesi için içki ve sigara harcamaları hariç gıda ve gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı Eylül ayında 629 TL daha artarak 22.377 TL’ye yükseldi. 2022 yılının ilk 9 aylık döneminde yoksulluk sınırı 8865 TL artarken, son bir yılda ise 9908 TL tutarında artış gösterdi.