Zengin ülkeler eşitsizlikleri azaltmak için vergileri kullanabilirler

IMF "Zengin ülkeler eşitsizlikleri azaltmak için vergileri kullanabilirler" dedi.

Zengin ülkeler eşitsizlikleri azaltmak için vergileri kullanabilirler

IMF, gelişmiş, zengin ekonomilerin COVID-19 salgınının ortaya çıkardığı eşitsizlikleri azaltmaya yardım için daha kadameli gelir, veraset ve emlak vergileri kullanabileceklerini ve  "aşırı yüksek" şirket karlarını vergilendirebileceklerini bildirdi.

IMF hazırladığı Mali İzleme-Fiscal Monitor raporunda, pandeminin sağlık hizmetlerine, eğitime ve dijital altyapıya erişimde varolan eşitsizlikleri artırdığına işaret etti.

Pek çok ülkenin COVID-19 aşılarına erişimi sağlamak ve hizmetleri iyileştirmek için ek gelirlere ihtiyacı olduğunu belirten IMF, gerekli kaynakların sağlanması için gelişmiş ekonomilerin gelir vergilendirmesinin kademeliliğini, verasat ve emlak vergilerini artırabileceklerini vurguladı.

BM, 72 ülke için borç uyarısında bulundu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Corona virüsü salgınının 72 düşük ve orta gelirli ülkenin karşı karşıya olduğu borç sorunlarını kötüleştirdiğini ve 2021-2025 dönemine ait 598 milyar dolarlık geri borç ödemelerini tehlikeye attığını açıkladı.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere göre, UNDP Başkanı Achim Steiner gazetecilere yaptığı açıklamada, 72  ülkeden yalnızca 49'unun G-20 ülkelerinin benimsediği borç erteleme tedbirlerinden yararlanmaya uygun olduğunu söyledi. Steiner, G-20  üyelerini borçların geri ödenmesi konusunda bir moratoryumu ve borç  işlemleri için ortak bir çerçeveyi en fakir ülkeleri de içine alacak şekilde hızla genişletmeye çağırdı.

Steiner, "Daha hırslı bir şekilde hareket etmeyince krizin katlanarak artacağı daha da belirgin hale geliyor" dedi ve şu anda cesurca harekete geçmemenin sağlık krizini uzatacağını ve Corona virüsünün aşıya dirençli mutasyonlarının oluşturacağı riski arttıracağını söyledi.

Etiketler