Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nın kararını bekliyor

Küresel piyasalar, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) kasımda varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceğine ilişkin yönlendirmesinin ardından alış ağırlıklı bir seyir izlerken, yurtiçinde gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi.

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nın kararını bekliyor

Fed, dün beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Fed'in karar metninde, ekonominin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri için "büyük oranda ilerleme" elde edildiği vurgulanırken, Fed Başkanı Jerome Powell, "Eğer ekonomideki gelişim beklenildiği gibi devam ederse, Komite yakında varlık alım hızının yavaşlatılmasına karar verebilir." diye konuştu.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, büyüme beklentilerini düşürürken, enflasyon ve 2022'den itibaren faiz oranına ilişkin tahminlerini artırdı.

Fed, Amerika ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 7'den yüzde 5,9'a indirirken, enflasyon tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 4,2'ye çıkardı. Fed üyelerinin medyan politika faizi beklentileri 2022 için yüzde 0,1'den yüzde 0,3'e, 2023 için ise yüzde 0,6'dan yüzde 1'e yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artışının büyük ihtimalle varlık alımlarının azaltımı sonlandıktan sonra gerçekleşeceğine dikkati çekerek, "Faiz artışı için gerekli olan çıta varlık azaltımı için gerekli olanden çok daha yüksek." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün Avrupa'da gündemin odağında İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı bulunurken, bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi fakat varlık alım politikasına ilişkin yönlendirme yapması bekleniyor.

Avrupa borsaları, dün global pay piyasalarına paralel alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,03, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,47, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,29 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,44 değer kazandı. Vadeli işlemlerde endeks kontratları yeni güne de yüzde 0,4 ile yüzde 1,3 arasında yükselişlerle başladı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.30 Almanya, eylül ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

11.00 Euro Bölgesi, eylül ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

11.30 İngiltere, eylül ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

14.00 İngiltere, BoE'nin faiz kararı

14.00 Türkiye, TCMB'nin faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, ağustos ayı Chicago ulusal aktivite endeksi

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.45 ABD, eylül ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

Etiketler