Evergrande’den ödeme duyurusu

İflas riski global piyasaları kaygılandıran Çinli gayrimenkul devi Evergrande, yarınki bir kupon ödemesiyle ilgili sorunun çözüldüğünü açıkladı fakat ayrıntı vermedi. Açıklama, kafaları karıştırsa da piyasalarda kısmen rahatlamaya neden oldu.

Evergrande’den ödeme duyurusu

Çin’de ve dünyada piyasaların bir süredir diken üzerinde kalmasına sebep olan gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande’den kafa karıştıran bir açıklama geldi.

300 milyar doları aşan ağır borç yükü altındaki Çinli şirket, vadesi gelen yurtiçi tahvilinin yarınki kupon ödemesiyle ilgili alacaklılarla anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Bu gelişme, açıklayarak çalkantılı seyreden piyasaların bir miktar rahatlamasını sağladı.

Ancak açıklamada ödemenin ne kadar faizle ve ne zaman yapılacağı ayrıntısının yer almaması, kafa karışıklığına ve spekülasyonlara neden oldu. Bazı uzmanlar, anlaşma kapsamında ödemenin ertelenmiş olabileceğini de öne sürüyor.

Bu açıklamanın beraberinde Çin Merkez Bankası’nın piyasaya 120 milyar yuanlık likidite sağlaması da tansiyonu kısmen düşüren bir adım oldu.

Çin borsalarında kayıplar kısmen azalırken, Amerika borsalarında da açılış öncesindeki vadeli işlemlerde yükseliş görüldü.

Tahvil Durumunda Durum Karışık

Öte yandan açıklamada, vadesi yine yarın gelecek olan dolar cinsi tahvil hakkında bilgi yer almadı. Refinitiv verilerine göre şirketin bu tahvil için 83.5 000 000 dolar tutarında kupon ödemesi gerekecek.

Şirketin ayrıca 29 Eylül’de bir başka dolar cinsi tahvil için 47.5 milyon dolar kupon ödemesi yapması gerekecek. Ödemeler otuz gün içinde yapılmazsa bu tahviller temerrüde düşmüş olacak.

İsminin açıklanmasını istemeyen konuyla alakalı bir kaynak, “Bu ödemenin hâlâ diğer tahviller için ne ifade edeceğini anlamaya çalışmaktayız fakat durumun yakından incelendiğini göz önüne alırsak bu adımla piyasaları sakinleştirmek ve diğer kupon ödemelerini yapmak istediklerini gösterdiklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Etiketler