Yiğit Bulut, son ekonomik gelişmeler hakkında açıklama yaptı

Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesiyle birlikte ekonomiye yönelik gerçekleştirilen kara propagandalara Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Habertürk ve CNN Türk ekranlarında cevap verdi.

Yiğit Bulut, son ekonomik gelişmeler hakkında açıklama yaptı

Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesiyle birlikte ekonomiye yönelik gerçekleştirilen kara propagandalara Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut CNN Türk ekranlarında cevap verdi.

Yiğit Bulut'un açıklamaları şöyle:

Asla TCMB olağanüstü toplantı yapmayacak, söylenenler yalandır. Vatandaş dün 5,1 milyar dolar döviz sattı, şirketler 2,5 milyar dolar sattı.Bugün de döviz satışı devam ediyor. Türkiye'de ödemeler dengesi problemi yok, döviz problemi yok. Ekonomide (döviz girişi) sıcak para değil yatırım bazlı yatırım (olacak); başta Çin olmak üzere birçok şirket sırada bekliyor. Faizi ekonomi gerçeklerinden kopmadan düşürmeyi tabii ki istiyoruz. PPK toplantısı tarihinde yapılacak, ekonominin gerçeklerine göre karar alınacak.

Türkiye'yi yüksek faize bırakıp yabancıların kaynak aktarımını seyrederseniz o zaman sizi el üstünde tutarlar, bu ülkeye ihanettir. Serbest piyasaya inanıyoruz; TCMB Başkanı'nın açıklaması dikkatli okunmalı, TCMB faiz politikamız değil hareket tarzımız değişmeyecek diyor. Ekonomik şartlardan ve piyasa koşullarından kopmadan, olağanüstü radikal adım atılmadan, dünya kurallarına aykırı olmadan serbest piyasaya bağlı kalınmalı, indirim ve ortam ilişkisi önemli.

TCMB Başkanı'nın görevden alınması Cumhurbaşkanı'nın takdiridir; niye yetkiyi aldın deme mantığı bence doğru değil. Faiz enflasyonun sebebidir aynı zamanda.

Türkiye'nin borçlanma sorunu olmaz, yeni dünya düzeni ortaya çıkıyor; Cumhurbaşkanı "TL bazında borçlanacağız" dedi, bu çok ciddi bir söylem. Türkiye'nin bankalarla ilgili düzenlemesi sermaye kontrolü vb. külliyen yalandır. Bu ülke bu başarıyı geçmişte sıcak paraya kapıları açmayarak sağladı, yine bunu yapabiliriz.


Ekonominin gerçeklerinden kopmadan sinyallere uyarak faizi gerekli şartlarda düşürmek için her türlü çalışmayı yaparız. Düşük faiz hedefimiz, doğrudur; ekonomi büyümesi için düşük faize ihtiyacı var. Faizin ve enflasyonunun özellikle de enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü bir çerçeve esas alınmalı; ekonominin gerçekleri ile bu yapılacak, radikal adımlarla değil. Rezervlerin eksi olduğu, Türkiye'nin olağanüstü toplantı yapıp faizleri indireceği kadar yalandır.

Etiketler