Yeni yasa ile kripto para dolandırıcılığının önüne geçilebilecek

Türkiye'de ve dünyada kripto para dolandırıcılık vakalarında hızla yayılmaya başlaması ile birlikte TBMM'de hızla yasa tasarısı gündeme geldi. Bu kanunun meclisten geçmesi ise gelecekte yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebileceği düşünülüyor.

Yeni yasa ile kripto para dolandırıcılığının önüne geçilebilecek

Global arenada kripto paraların değeri 2 trilyon doları seviyesini geçmeyi başardı. 451 ayrı borsada listelenmiş 16 binden fazla kripto para birimi işlem görmeye son sürat devam ediyor. 

Dünya üzerinde işlem yapan yatırımcılar sayısal anlamda en çok Avrupa bölgesinde varlar. Avrupa'da neredeyse lider konumda olan Türkiye, genel sıralamada ise 4. sırada. Bugüne kadar kayıtlı borsalarda 14 milyonu aşkım kişi kripto para borsalarında işlem gerçekleştirdi. 

Kripto para borsaları bu denli yükseliş gerçekleştirirken, dolandırıcılarda boş durmadan iş yapmaya devam ediyor. 2021 yılında kripto para dolandırıcılık işlemleri yüzde 81 düzeyinde artış göstererek 7.7 milyar dolara kadar yükseldi. 

Türk Kripto Para Borsaları

Türkiye'de yükselen piyasaların en başında gelen kripto para borsaları giderek yaygınlaştı. Yaygınlığı ve pastadaki para miktarının artışı ile birlikte dolandırıcılarda Türk kripto para borsalarına dadanmış durumda. Yaşanan en büyük kripto para dolandırıcılıkları Türkiye'de Thodex vurgunu, Bitrota vurgunu olarak anılmaya devam ediyor. Bunlar en büyük olanları bir de münferit olarak yüzbinlerce dolarda vurgun gerçekleştirildi. 

Türk borsalarının ortalama günlük hacimleri 1 milyar dolara kadar yükseliş gösterdiği oluyor. En büyük kripto para dolandırıcılığı yöntemi ise son dönemlerinde 'rug pull' olarak biliniyor tam olarak bir Türkçe karşılığı olmasa bile halı çekme olarak çevrilmiştir. Bu aynı tuzağa çekilmek istenen yatırımcının halının üzerine getirilmesi ve yatırımcının altından halının çekilmesi anlamına geliyor. 

Rug Pull Nedir?

Rug Pull nedir? Sorusunun cevabı sistemsel olarak şöyle karşılık buluyor. Kripto para geliştiricilerinin önce kripto paranın reklamını yapıyor. Daha sonrasında ise kripto paraya daha fazla yatırımcı çekmek için fiyat yükseltiyor. Fiyatı yükselen kripto para kendi reklamını da yapmaya devam ediyor. Böylelikle geniş kitlelere ulaşan isim herkes tarafından bilinirlik sağlar ve fiyat artışı devam eder. Hissenin arz fiyatındayken almaya çekinen yatırımcılar kripto fiyatı 100x yaptıktan sonra gönül rahatlığı ile almaya başlıyor. Fiyat istediği yere geldikten sonra Rug Pull yapacak olan kişiler hissede büyük blok halinde satışlar gerçekleştiriyor. yani tepeden ya da tepeye yakın bölgeden almaya kalkışan herkes zarar etmiş olacak.

Squid Game Token 

Son zamanların en büyük 'Rug Pull', Squid Game ismiyle ortaya çıkan kripto para oldu. Yatırımcılarına servet kazandırdığı düşünülürken bir anda yüzde 99.9 değer kaybeden kripto para tüm dünyada yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Yaşanan Olaylara Sessiz Kalmadı

Yaşanan dolandırıcılık vakalarından sonra konu ile ilgili tedbir alınacağını açıkladıktan sonra hızlıca Mecliste görüşülmeye başlanan konu ile ilgili, kripto para borsalarının artık devlet kontrolü ve güvencesi altına alınacağını duyurulduktan sonra fenomenlerin meclise çağırılması ile birlikte kripto para konusunda yatırımcıyı koruma sistemi en kısa sürede devreye gireceği açıklandı.

Etiketler