Yeni salgın panik yarattı! Türkiye’de ilk defa görüldü

Koronavirüs salgını etkisini hala gösterirken ayrıca çıkan maymun çiçeği virüsünden sonra bir salgın daha panik yarattı.

Yeni salgın panik yarattı! Türkiye’de ilk defa görüldü

Türkiye’nin başı salgından kurtulmuyor. Koronavirüs, maymun çiçeği virüsü derken yeni bir salgın daha ortaya çıktı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar artış gösterdi. Kene kaynaklı bir bakterinin tespit edilmesi üzerine uzmanlar açıklama yapmaya başladı. Konuyla ilgili ilk açıklama Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Keneler ve Kene Kaynaklı Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Ömer Orkun tarafından geldi.

Avrupa’nın pek çok yerinde görülmeye başlanan ve Türkiye’de de görülen Ixodes Ricinus kene türünden bulaşan Neoehrlichia Mikurensis bakterisinin yeni salgın paniği yaratmasına neden oldu. Bir diğer uzman olan Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatandever ise bu bakterinin bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yüksek ateş ve damar bozukluğuna neden olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Vatansever tarafından:

“Söz konusu kene kaynaklı bakterinin damar bozukluklarına yol açabileceği de ortaya konulmuş oldu. Kırım Kongo kadar etkili olmasa da şimdiden yeni tür ve bakteri riskine karşın önlem ve araştırmalar gündeme gelebilir. Kırım Kongo kaynaklı her yıl yaklaşık 1300’den fazla vakamız oluyor. Yeni saptanan tür için veriye sahip değiliz.” Denildi

Yeni Salgın

Ölüme yol açmıyor!

Uzmanlar tarafından açıklanan diğer açıklamaları incelediğimizde Türkiye’de bu kene türünden kaynaklı bir bakteri ilk kez tespit edildi ama bakterinin ölüme yol açtığına dair herhangi bir veri yok denildi.