Yatırım stratejisi nedir? Yatırım portföyü nasıl oluşturulur?

Yatırım stratejisi ve yatırım portföyü oluşturup yönetmek üzerine...

Yatırım stratejisi nedir? Yatırım portföyü nasıl oluşturulur?

Yatırım yapmak isteyen bir kişi öncelikle hedefini belirlemelidir. Bir yatırımcının hisse senedine yatırım yaptığını varsayalım; yatırım yapılan hisse senedini ne kadar süre elinde tutmak istediği ve bu süre zarfında yatırımından ne kadar getiri elde etmeyi beklediği yatırımcı tarafından net bir şekilde belirlenmelidir.

Bir yatırımcı olarak yatırım ufkunuzun genişlemesi için hedefinize ulaşmak amacıyla hangi hisse senetlerini, hangi fiyattan ve kaç adet almanız ve bunları ne kadar süre elinizde tutmanız gerektiğini temel ve teknik analizlerle tespit edebilirsiniz.

Finansal piyasalarda yatırım yapmanın ilk kuralı hazine bonoları ya da devlet tahvilleri dışındaki finansal araçlara yatırım yaparken ana parayı kısmen ya da tamamen kaybetme riskinin olduğunun bilinmesidir. Risk çoğaldıkça yapılan yatırımdan beklenen kâr oranı kadar kayıp oranı da artacaktır.

Bu sebeple borsada yapacağınız her yatırım için bir strateji oluşturarak satın alacağınız hisse senedinin fiyatının düşündüğünüzün tersi yönde hareket etmesi durumunda ana paranızın ne kadarını kaybetmeyi göze alabileceğinizi ve çıkış stratejinizi başlangıçta belirlemekte yarar olacaktır. Aksi halde piyasanın ters hareketinde paniğe kapılarak yanlış kararlar vermeniz olasıdır. 

Bir yatırım stratejiniz varsa eğer, yatırıma daha akılcı yaklaşabileceğiniz gibi yatırımcıların sık sık yaptıkları hatalara düşmezsiniz. Borsaya giriş ve çıkış stratejilerini de kapsayan bir yatırım stratejisi sayesinde zarar eden bit yatırımı hangi fiyat düzeyinden elden çıkarmanız gerektiği hakkında kolayca karar vererek zararınızın büyümesine engel olabilirsiniz.

Hedeflerinize uygun dengeli ve çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünü oluşturmak ve yönetmek, riskleri yönetip azaltmak açısından gereklidir. Yatırımlarınızı bir tek yatırım aracına bağlamak yerine farklı özelliklerde yatırım araçlarından oluşan bir portföy oluşturarak risklerinizi dağıtmak, başarılı bir risk yönetimi için gerekli olduğu kadar borsada yatırım yaparken hayal kırıklığına uğramanıza engel olmak için de uygulanması gereken bir yöntemdir.

Portföyünüzü risk toleransınıza, yatırım ufkunuza, likidite ihtiyacınıza göre şekillendirmelisiniz. İdeal bir portföy risk alma yatkınlığımıza uygun oranlarda nakit, sabit getirili devlet tahvili ve hazine bonoları, döviz ve altın, hisse senetleri ve benzeri araçlardan oluşmalıdır.

Portföy çeşitlendirmesi yapmak için de yatırım araçlarını teknik ve temel analiz yöntemleriyle inceleyerek tanımanız önemlidir. Yalnızca iyi bir portföy oluşturmak portföyününüz performansını garantilemez.

Dış ve iç etmenlerle sürekli değişen yatırım ortamında piyasaları, fiyat hareketlerini ve küresel, ekonomik ve politik gelişmeleri yakından izlemeniz, gereken durumlarda riskleri azaltmak için al-sat yaparak dinamik portföy yönetimi uygulamanız gerekir.

Etiketler