Uniswap (UNI) V3 ile nasıl para kazanılır?

Uniswap V3, neredeyse iki aydır yayında ve kripto alanındaki en büyük merkezi olmayan borsanın (DEX) sermaye verimliliğini 4.000 kat artırdı. Bu nedenle, yatırımcıların bundan nasıl faydalanabileceğine daha yakından bakalım.

Uniswap (UNI) V3 ile nasıl para kazanılır?

Uniswap ekibi, uzun zamandır beklenen V3 Mainnet'i Mayıs ayı başlarında piyasaya sürdü. Yükseltme, merkezi olmayan borsa (DEX) için bazı büyük iyileştirmeler içeriyordu ve diğer şeylerin yanı sıra, likidite sağlayıcılarının daha da fazla para kazanmasını sağladı.

Uniswap V3 nedir?

Uniswap son yıllarda hızla gelişti. V2 yükseltmesinin piyasaya sürülmesi, birkaç ERC-20 tokeninden oluşan likidite havuzlarının ilk kez oluşturulabilmesini sağladı.

2020'nin geri kalanında ve 2021'in başlarında, bu, DeFi alanında çatıdan geçen aktiviteye yol açmıştı. Bu arada, bazı işlem çiftlerinin işlem hacmi, merkezi kripto borsalarının işlem hacmini bile aştı.

Uniswap V2 kesinlikle bir teknolojik harikadır, ancak likidite sağlayıcılarının likiditesinden en iyi şekilde faydalanmaz. Bunun nedeni, Uniswap V2 Likidite Havuzlarındaki likiditenin, bir jetonun tüm fiyat aralığı boyunca eşit olarak dağıtılmasıdır. Çoğu jeton belirli bir fiyat aralığında işlem gördüğünden, bu, likiditenin büyük bir kısmının çok nadiren kullanıldığı veya hiç kullanılmadığı anlamına gelir.

Yükseltme neden bu kadar özel?

V3, konsantre likidite sunarak likidite sağlayıcılarının yalnızca belirli bir fiyat aralığı için likidite sağlamasına olanak tanır ve Uniswap V3 tam olarak bu sorunu çözer.

Bir örnek

USDC / USDT stablecoin çifti ile ticaret yapmak istediğinizi varsayalım. V2'de, bu çiftteki ticaretin büyük çoğunluğunun 0,98 ila 1,02 dolar fiyat aralığında olacağını varsayabiliriz. Bir V2 havuzunda bu, tüm fiyat aralığı boyunca dağıtıldığı için likidite havuzunun sermayesinin büyük bir bölümünün asla kullanılmamasını sağlar.

V3'ün en büyük avantajı, likidite sağlayıcılarının likidite sağlayacakları fiyat aralığını seçebilmeleridir. V3 likidite sağlayıcıları yukarıdaki fiyat aralığını doğrudan hedefleyebilir. Bu, sermayenizin büyük bir kısmı atıl durumda kalmadan likiditenizi mümkün olduğunca verimli kullanmanızı sağlar. Dolayısıyla V3'ün daha az likiditeye sahip tüccarlar için daha iyi koşullar sunması ve likidite sağlayıcılarının daha fazla kazanması mümkündür.

Sonuç

Uniswap V3, sermaye verimliliği açısından şu anda diğer tüm merkezi olmayan borsalardan üstün olan oldukça verimli bir DEX'tir. Bununla birlikte, operasyon hala biraz karmaşık ve özellikle deneyimsiz DeFi yatırımcıları için özellikle erişilebilir değil.

Bir jetonun fiyatı belirtilen aralığın dışına çıkarsa, pozisyon iki jetondan birinde yoğunlaşır ve artık işlem ücreti kazanmazsınız. Sadece kur ayarlanan aralığa döndüğünde veya kendiniz yeni bir kur aralığı belirlediğinizde tekrar para kazanabilirsiniz.

Bir fiyat aralığını ne kadar daraltırsanız, sermaye açısından o kadar verimli likidite sağlarsınız ve o kadar fazla işlem ücreti kazanırsınız. En büyük dezavantaj, daha dar bir aralığın, fiyat aralığının dışına çıkmamak için pozisyonunuzu aktif olarak yönetmeniz gerektiği anlamına gelmesidir. Bu, özellikle küçük yatırımcılar için bir sorun olabilir. Bunun nedeni, fiyat aralığını ayarlamak için bir Ethereum işleminin gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Ethereum ağı yoğun olarak kullanıldığında, bir likidite havuzu pozisyonunu yönetmek son derece zaman alıcı olabilir.

Etiketler