Türkiye'deki kötüye gidişat nedeniyle AB adımlarını beklemeli!

Borrell, "Türkiye'deki kötüye gidişat" nedeniyle AB'nin atmayı düşündüğü adımlar konusunda beklemesini tavsiye etti.

Türkiye'deki kötüye gidişat nedeniyle AB adımlarını beklemeli!

Türkiye ile ilişkiler konusunda, hem teşvikler hem de olası yaptırımlar içeren yeni bir yol haritası hazırlayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Türkiye'deki kötüye gidişat" nedeniyle AB'nin atmayı düşündüğü adımlar konusunda beklemesini tavsiye etti.

DW'nden Değer Akal'ın haberine göre, Borrell, 25-26 Mart'ta yapılacak zirvede AB liderlerine sunacağı, "AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerindeki gidişat” başlıklı raporda, ilişkileri tüm yönleriyle mercek altına alarak, bundan sonra izlenecek strateji için kritik tavsiyelerde bulundu.

Deneyimli diplomat, Ankara ile yaşanan gerilimlere rağmen, AB'nin Türkiye'ye, Mülteci Mutabakatı kapsamındaki mali yardımlarını sürdüreceğinin sinyalini verdi.

AB Raporu: Türkiye ile ticareti derinleştirmeye hazırlanırken, yaptırımlar için hazırlık da yapılmalı

Avrupa Birliği tarafından üye ülkelere gönderilen bir iç raporda, Avrupa Birliği'nin aday bir ülke olan Türkiye ile ticari bağların derinleştirilmesi için müzakerelere başlanması, ancak Ankara'nın AB'nin çıkarlarına aykırı hareket etmesi halinde uygulanması olası yaptırımların da hazır edilmesi gerektiği ifade edildi.

Reuters'in haberine göre, 20 Mart tarihli raporda, Türkiye'nin 2020'de AB'nin neredeyse tüm dış politika kararları ile çeliştiği belirtilmekle beraber, Türkiye'nin önemli bir ortak olmaya devam ettiği ve Türkiye ile gümrük birliği anlaşmasınında genişletilmesi gerektiği de vurgulandı.

AB liderler zirvesi için hazırlanan raporda, hazırlanacak yaptırımların sadece kaldıraç olarak kullanılması gerektiği belirtilirken, yaptırımların bireylere cezalandırıcı tedbirler ile turizm ve enerji gibi önemli sektörleri içermesi gerektiği de ifade edildi.

Etiketler