Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom'u satın alıyor!

Türkiye Varlık Fonu, azınlık paya sahip olduğu Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin toplam sermayesinin %55'ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş ile görüşmelere başlamıştır. Gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacaktır, saygılarımızla....

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom'u satın alıyor!

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom şirketinin yüzde 55'ini satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon ile görüşmelere başladı. Akbank ve Garanti Bankası da konuyla ilgili KAP'a açıklamalarda bulundu. KAP'a yapılan ilgili açıklama aşağıda verilmiştir.

'' Türkiye Varlık Fonu, azınlık paya sahip olduğu Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin toplam sermayesinin %55'ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş ile görüşmelere başlamıştır. Gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacaktır, saygılarımızla...

Haberlerin ardından Garanti Bankası ve Akbank konuyla ilgili KAP'a şu açıklamalarda bulundu,

''Türk Telekomünikasyon A.Ş. paylarının satışına ilişkin olarak Türkiye Varlık Fonu ile, Türk Telekomünikasyon A.Ş. sermayesinin %55’ini temsil eden ve LYY Telekomünikasyon A.Ş. nin sahip olduğu 192.500.000.000 adet A grubu nama yazılı payın, Türkiye Varlık Fonu’na satışı amacıyla görüşmelere başlanmıştır. Süreç ile ilgili kayda değer ve somut bir gelişme olması halinde, ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.''

TVF'nin TTKOM'daki payları

Satın alımdan önce TVF'nin zaten yüzde 6.68'lik bir hissesi vardı TTKOM üzerinde. Bu alımla beraber TVF, toplam hisse sahipliğini %62'ye kadar yükseltmiş olacak.

 

Türkiye Varlık Fonu nedir?

Varlık fonları, bir ülkenin vermiş olduğu cari fazlalarıyla şirketler satın alabileceği ve yatırımlar yapabileceği yatırım fonlarıdır. Genel olarak zengin ülkeler, vermiş oldukları cari fazlalar ile başka ülkelere yatırım yapar ve o ülkelerden döviz geliri elde ederler. Bu sayede uzun vadede ülkeye bedava gelir sağlanmış olur.

Varlık Fonu ne demek?

Özellikle gelişmiş ülkelerde varlık fonları çok popülerdir. Norveç de bu ülkelerden biri. Norveç Varlık Fonu, genel olarak hisse senedi ve tahvil satın alan bir fon. Fonda biriken para o kadar çok ki, kişi başına 200 bin dolar dağıtılabilir. Dünyanın en büyük varlık fonu olarak da bilinmektedir.

Varlık fonlarının kurulma amacı, ülke içinde döviz birikmesini engellemek. Eğer bir ülkede sürekli cari fazla veriliyorsa ve bu fazlalar yurtdışına atılmıyorsa o ülkenin para birimi değer kazanmaya başlar ve sonuç olarak ülkenin ihracatı düşer ve yerli malların satın alınabilirliği düşer. Bunun sonucunda da ülke ekonomisi küçülmeye başlar, bunun olmaması için, dövizin ülke içine çıkarılması gerekir.