Türkiye ekonomik alanda diğer ülkelerden daha hızlı toplanacak!

Uzun süredir yaşanan Pandemi durumu nedeni ile dünya çapında ekonomi alanında bir düşüş yaşandı. Bakan Nurettin Nebati bu alandaki açıklamaları ile dikkat çekti. İşte detaylar...

Türkiye ekonomik alanda diğer ülkelerden daha hızlı toplanacak!

Türkiye dünyadan daha güçlü toparlanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye’nin pandemi sonrasında tarihi bir fırsatı değerlendirmeye hazır olduğunu belirtip şu cümleleri kurdu. “Salgında en hızlı toparlanan ülke olduk. Pandemi sonrası da dünyadan daha güçlü toparlanacağız” ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tedarik merkezi olma potansiyeli, lojistik altyapısı, güçlü üretim ve ihracat kapasitesiyle Türkiye’nin tarihi bir fırsatı değerlendirmeye hazır olduğunu belirterek ilgileri üzerine topladı. Türkiye ekonomi modelinin amacının makro istikrarı sağlayarak, yüksek katma değerli yatırımları çekmek, ihracatı, üretimi ve istihdamı desteklemek olduğunu vurgulayan bakan şu kelimeleri ekledi.

 Nebati, “Böylece cari açık sorunu kalıcı olarak çözüp, orta gelir tuzağını aşarak, küresel değer zincirinde üst sıralara çıkmayı hedefliyoruz” ifadeleri ile ilgiyi üzerine topladı. Nebati, pandemi sonrası Türkiye’nin dünyadan daha güçlü toparlanacağını belirtti. OECD’nin ülkelerin GSYH endeksleri karşılaştırmasına göre, Türkiye pandemi etkisinden en hızlı toparlanan ülke olarak öne çıktı. İstihdam rakamlarında da Türkiye salgında yaşadığı kayıpları telafi eden ülkelerin başında geliyor. Buna göre, 2020’nin ilk çeyreğinde 25.2 milyon olan istihdam, 4 milyon 633 bin kişi artarak, 2021 üçüncü çeyrekte 29.9 milyona çıktı.

184.1 milyara çıktı

Ekonomist ve akademisyenlerle İstanbul’da yakın zamanda bir araya gelmiş olan Nebati, toplantıda ‘Türkiye Ekonomisi’ başlıklı 70 sayfalık bir sunum yaparak Türkiye ekonomisi için adımlarını yayınladı. Son dönemde döviz kurlarındaki oynaklığı gidermek için atılan adımları anlatan Nebati, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’nın devreye alındığı 24 Aralık’ta 28.2 milyar TL olduğunu, şu anda rakamın 184.1 milyar TL’ye çıktığını söyledi. Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’taki açıklamalarından sonra döviz hesaplarında 6.3 milyar dolarlık bozulma olduğunu vurguladı. Bu durumlardan sonra ekonomi alanında yapılacak olan adımlar çok merak edildi.