Temettü Emekliliği Nedir?

Temettü emekliliği son zamanların en popüler borsa stratejilerinden biri. Peki temettü emekliliği nasıl oluyor?

Temettü Emekliliği Nedir?

Temettü Emekliliği Nedir ?

Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza bir çeşit bireysel emeklilik sistemi olan temettü emekliliğinden bahsetmek istiyorum. Son yıllarda ülkemizde değişen emeklilik sistemi ile çalışan bireylerin emekli olma yaşları yükseltildi. Bu yaş sınırı kadınlarda 58, erkelerde ise 60’lı yaşların ortalarına kadar çıkarılmıştır.

Ülkemizde çalışanların yüzde 40 gibi bir oranı asgari ücret seviyesinde çalışma hayatlarını geçirmektedir. Bu durumda çalışanların ödenen sigorta primleri de en alt seviyeden yatırılmaktadır. 2021 yılı itibari ile asgari ücret 2.800 Türk Lirası ve en düşük emekli maaşı ise yeni getirilen düzenleme ile 1.500 Türk Lirasıdır.

Ülkemizde radikal bir emeklilik reformu gerçekleşmez ise ömür boyu asgari ücret ile çalışmak zorunda kalan bir kişi emekli olduğunda asgari ücretin altında bir emekli maaşı alması oldukça muhtemel bir durumdur. Bu bahsettiğim emekliliğe geçiş senaryosu aktif çalışma hayatının başında, gelecek için belli başlı yatırım ya da birikim yapmaya başlamayan herkesin başına gelebilecek bir olasılıktır. Bu durumun önüne geçmek için alabileceğimiz önlemlerden biri olan temettü emekliliği sistemini hepberaber inceleyelim.

Öncelikle temettünün ne demek olduğuna bakalım. 

Temettü, bir şirketin ya da işletmenin dönemlik olarak elde ettiği kârın hisse senedi ya da nakit olarak şirket ortaklarına bölüştürülmesidir. Yani cari dönemde şirketin elde etmiş olduğu kazancın masraflar çıktıktan sonra ortaklara ortaklıkları oranında paylaştırılmasıdır.

Örneğin BirBorsa işletmesinin bu yılki kârının 2.000.000 TL olduğunu ve bu şirketin de 4 tanede ortağı olduğunu varsayalım. Ortaklık oranlarının da sırasıyla yüzde 50, yüzde 25, yüzde 15, yüzde 10 olduğunu düşünelim. Bu kârdan sırasıyla ortakların 1000.000 TL, 500.000 TL, 300.000 TL ve 200.000 TL alması işlemine temettü dağıtımı denir.
Bunun bireysel emeklilik sistemi ile ne ilgisi var derseniz ise çalışmaya başladığımız ilk yıllardan beri Borsa İstanbul üzerinden ufak ufak temettü dağıtan hisseler almaya başladığınızı farz edelim.Bu şirketler temettü dağıtacağını açıkladığı her yıl elinizdeki hisse miktarına bağlı olarak size şirket kârından para ya da hisse senedi ödemesi yapacaklardır. Şunu da belirtmekte fayda var, Borsa İstanbul’da ki bütün şirketlerin temettü yani kâr payı dağıtma gibi bir yükümlülükleri de yoktur.

Temettü Emeklilik Birikimi Nasıl Yapılır?


Şimdi de ortalama veriler ile 2020 yılında 23 yaşında çalışmaya başlayıp 35 sene sonra 58 yaşında emekli olacak olan Hande için temettü emekliliği stratejimizi kuralım.

Son 10 yılda ki Borsa İstanbul da temettü verimi yüksek şirketlerden birinin oranı olan yüzde 12 temettü verim oranını alalım ve bu kişinin 23 yaşında ilk işe girdiğinde ki maaşını 3.000 TL olduğunu ayrıca her yıl bu maaşın da yüzde 4 oranında sabit bir şekilde artacağını varsayalım. Bu kadın her ay maaşından yüzde 10 kadar bir kesinti ile her yıl o hisse senedinden almaya başlarsa 10. yılın sonunda yaklaşık olarak 65.949 TL, 25. yılın sonunda 949.117 TL, 35. yılın sonunda ise 2.198.463 TL değerinde bir portföyü oluşacaktır.
36. yılda bu paranın getirecek olduğu temettü ise paranın yüzde 12'si olan 263.815 TL yani bu parayı 12 aya bölersek kendi birikimi sonucunda 58 yaşından sanki 21.984 TL değerinde ikinci bir emekli maaşı alıyormuş gibi olacaktır.

Bu hesaplama da 35 senedir düzenli olarak kar dağıtan bir şirketin hisse senedinin değerlenmesi ile kişinin kazanacağı para hesaba katılmamıştır. Bu miktarlar çok büyük gözükse de ülkemizde son 10 yılda ki enflasyon ortalamasının yüzde 10 olduğunu düşünürsek 35 sene sonra bu paraların bize eskisi kadar fazla gelmeyeceğini unutmamak lazım.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler