TCMB, katılım fonuna uygulanan karşılık oranlarını artırdı

TCMB, yabancı para mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.

TCMB, katılım fonuna uygulanan karşılık oranlarını artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitti.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz ve standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanları daha önce atılan adımlarla kademeli olarak azaltılmış ve 1 Ekim 2021 tarihinde Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı sonlandırılmıştı.

Bu kez, Türk Lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranı yüzde 15'ten yüzde 10' düşürüldü. Söz konusu imkan kademeli olarak azaltılarak sonlandırılacak.

Öte yandan, yabancı para mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları bütün vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldı.

Alınan bu kararlarla, Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin de yaklaşık 3,8 milyar ABD Doları karşılığı tutarında artması bekleniyor.

Etiketler