Swipe Token (SXP) Nedir?

Swipe Token (SXP) Nedir?

Swipe Token (SXP) Nedir?

Swipe, büyümekte olan Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ekosisteminin bir parçası olarak kullanıcılarına farklı pek çok ürün ve hizmet verir. Swipe'in Visa banka kartı ve çoklu varlık DeFi uygulaması; kripto paralar, itibari para birimleri ve sabit coinler arasında anında çevrim yapmanıza imkan tanır.
Aralık 2020 itibarıyla uygulama, dört sabit coini (USDT, USDC, BUSD ve DAI) ve iki itibari para birimini (USD ve EUR) desteklemektedir. Swipe'ın Visa banka kartı hizmeti, şu anda Avrupa'da kullanıma açıktır ve yakında Amerika banka kartı da hizmete sunulacaktır.
Swipe'in tüm ürünleri, merkeziyetsiz bir dijital para birimi olarak hizmet eden yerel SXP tokenla desteklenir. Bu yerel para birimi, Swipe ekosisteminde birden çok kullanım alanına sahiptir. Bu kullanım alanlarından bazıları, token sahiplerini ödüllendirmeye ilişkindir. Fakat hemde token arzı, coin yakımları zaman içerisinde düşürülecektir.


Swipe Token (SXP) nedir?

Birçok DeFi tokenı spekülatif olarak kabul edilse de SXP evvela bir hizmet tokenı olarak hizmet eder. Tüm Swipe ekosistemine güç verir. Token sahiplerine çeşitli hizmetler sunması sebebiyle SXP'yi hem kullanmaya hem de tutmaya yönelik çok sayıda teşvik mevcuttur.

Swipe ekosisteminin temel özelliklerinden biri Visa banka kartıdır. Mevcut ilk veya tek kripto para banka kartı değildir. Fakat diğer projelerin tam tersine, kullanıcıların banka kartı hizmetinden faydalanabilmeleri için SXP stake etmelerine ihtiyaç yoktur.

Swipe banka kartının birkaç farklı versiyonu vardır. SXP tutma mecburiyeti olmasa da SXP token sahipleri daha yüksek seviye kartlara sahip olabilir. Yüksek seviye kartlar, Netflix veya Spotify'a abonelikler, komisyonsuz döviz işlemleri ve Starbucks, Uber, Apple Music ve Airbnb'de indirimler gibi çeşitli avantajlar sunar.

Hangi avantajlardan yararlanabileceğiniz, yerel mobil uygulamada stake ettiğiniz SXP birikimlerinizin güncel miktarına dayanır.


Swipe Token (SXP) nasıl saklanır?

Günümüzün kripto piyasasındaki diğer pek çok DeFi projesi gibi Swipe'ın da yerel bir blockchaini yoktur. Bunun yerine ekip, SXP tokenlarını hem Ethereum hem de Binance Chain blockchainlerinde çıkarmaya karar vermiştir.

Swipe Token (SXP), hem ERC-20 token (Ethereum'da) hem de BEP-2 token (Binance Chain'de) olarak kullanmak mümkündür. Dolayısıyla, SXP'lerinizi ERC-20 veya BEP-2 tokenları destekleyen herhangi bir kripto cüzdanında kolayca saklayabilirsiniz (örn. Trust Wallet, MetaMask).


SXP arzı ve çıkarılması

Swipe ekibi, SXP azami arzını 300 000 000 tokenla sınırlandırmaya karar vermiştir. Fakat coin yakımları, 100 000 000 token kalana kadar toplam arzı aşamalı olarak düşürecektir.
Toplam arzın bir kısmı, dünya çapında SXP kullanıcılarına dağıtılmıştır. Buna ilave olarak, arz aşağıdaki şekilde düzenli ilaçlanma değişmektedir.

Her ay, şirket operasyonlarına 600.000 SXP ayrılır.
Her yıl, Swipe ekibi ve kurucularına 10.000.000 SXP ayrılır.
Her ay, staking ve diğer teşvikler de olmak üzere ekosistem ödüllerine 1.200.000 SXP ayrılır.
Bu rakamlara bakıldığında, dolaşımdaki SXP arzının azami arza ulaşılana kadar artacağı düşünülebilir. Fakat geliştiriciler SXP'yi deflasyonel bir varlık yapmayı tercih ettikleri için bu söz konusu değildir. Ağ kullanımı arttıkça, coinler de yakımlar imha edilecektir.

Kesin bir sayı verecek olursak, Swipe ağındaki işlem ücretlerinin yüzde 80'i akıllı kontrat yakılacaktır. İşlem ücretlerinin kalan yüzde 20'si ise ekosistemin bir parçası olarak kalacaktır. Ekibe göre bu tutar, ağa sundukları kıymetli hizmetler karşılığında kazandıkları SXP'ler olarak en eninde sonunda ağ doğrulayıcılarına dağıtılacaktır.

Daha önce de sözettiğimiz gibi token yakımları, toplam 100.000.000 SXP arzına ulaşılana kadar devam edecektir. Bu noktadan sonra arz, daha fazla düşürülmeyecektir. Ağ tarafından toplanan tüm işlem ücretleri, ağ doğrulayıcılarına dağıtılacaktır.

Etiketler